2011/05/06

"THE RETURN OF THE SUB?"


Är det en främmande u-båt som återigen har siktats i svenska vatten? Är det ryssen som återigen har börjat spänna musklerna i vår omedelbara närhet när vi nästan inte har någon förmåga att jaga u-båtar kvar i den pyttelilla Försvarsmakt - samma försvarsmakt som nu pratar om anställningsstopp i en organisation där nya anställningar borde vara ett måste för att fortsätta transformeringen från plikt till frivillighet...?

Det finns amatörbilder från vattnen mellan Saltsjöbaden och Ingarö som är svåra att förklara, och skulle det nu råka vara en främmande u-båt och en återupplivad trend där främmande makt tar ungefär lika allvarligt på våra gränser som en våldtäktsman på ett "nej" så står vi där helt värnlösa. Inga u-båtsjakthelikoptrar, halvfärdiga korvetter och besättningar som inte räcker till - Sverige av idag står ännu sämre rustade om u-båtarna kommit i retur än vad vi gjorde i början på 1980-talet då återtagningen blev i panik.

Nu står vi där med brallorna nere, alldeles oavsett om det är en u-båt eller inte som fotograferats av villaägaren. För oavsett vad som syns eller inte så är det ett uppvaknande om att vi inte längre har förmågan att skydda oss mot kränkningar under vattenytan, medan vi lyckas knappt på vattenytan men lite bättre i luftrummet.

Alldeles oavsett vad vi använda vårt försvar till här och nu - eller där och då - så är ändå försvaret av Sveriges vatten, luftrum och jordmån den huvuduppgift som måste tas på störst allvar. Vad hade vi haft för möjligheter att reagera om det nu var en främmande, elaksinnad och vidrig u-båt som dök upp framför kameran i Stockholms sydöstra förorter? Inga alls, och det är det som är så skrämmande...

Länkar: AB, SvD, Expr1, Expr2

8 kommentarer:

Anonym sa...

Tre veckor sedan detta foto togs, kan vara ett isflak med en kvarglömd låda från en pimpelfiskare, fast jag håller med "försvaret av Sveriges vatten, luftrum och jordmån den huvuduppgift som måste tas på största allvar"

Vanja G sa...

Antingen är det ryssen eller Nessie. Vi har inte mycket att komma med när det gäller urtidsodjur helt oavsett nationalitet.

Världsmedborgaren sa...

Förstår inte riktigt problemet. Det är väl bara dra ihop ett gäng och välkomna ubåten, sen festa lös. Kanske ett sambaband och massor med sprit. Sen kanske man får åka med på en tur.

Anonym sa...

det ser inte ut som en ubåt... man har sett en hel del ubåtar, och de brukar inte se ut så här... som på bilden (inte din bloggbild, utan den i pressen).

så - vad är det?? det är frågan...

;)

(ufo?)

Anonym sa...

Jag är mer rädd för islam än för ryssen.

Anonym sa...

Det som är riktigt skrämmande för mig är att det är moderaterna som har slaktat sönder försvaret.

Tokmoderaten sa...

Ber att få instämma med Anonym 12:21, även om grundarbetet var gediget utfört av en socialdemokrati som bara använde Försvaret som budgetregulator...

Anonym sa...

Varför inte rösta på moderaterna nästa val 2014?
Så kommer försvaret läggas ned och pengarna investeras i import av afrikaner och deras familjer.
Men just ja, allt är såssarnas fel.