2011/05/20

NÅGRA FOLKBILDANDE SERIER FÖR BARN...?

Debatten om Bamse och migrationsverkets skönmålande alternativt ärliga serietidning om avvisningar och processerna kring vilka som får stanna och vilka som får gå har inte lagt sig ännu. Jag gick ut häromdagen och var kategorisk motståndare till att Bamse lade sig i politiken med en ny ideologisk ryggrad i den lurviga kroppshyddan, precis som jag alltid har föraktat Bamse för hans tidigare ständigasocialistiska ställningstaganden.

Men efter att ha fått sova på saken så är det kanske inte så himla fel att använda den mest lättillgängliga formen av litteratur för våra yngre för att redan från början få dessa att förstå samhället, vad som fungerar och inte, hur vuxenlivet kan te sig när seriefiguren är ens mamma eller pappa i verkligheten. Jag har några förslag på vilka myndigheter och organisationer som skulle kunna ta till serietidningen som grepp i informationsarbetet - och som säkert skulle få avsedd effekt bara man valde rätt serietidning...

Svenska Jägareförbundet borde väl snarast ta kontakt med redaktionen för "Hälge" och skapa "Hälge och Vargjakten" - en serietidning med det underlydande budskapet från Hälge att han hellre blir jagad av vargar än älskad av dig, och där 'dig' är Naturskyddsföreningen.

RFSL skulle med fördel lägga beslag på "Nalle Puh". Homofobiska strömningar sprids i Sjumilaskogen och Nasse känner sig pressad. Nasse bestämmer sig för att fly till Tjeckien, men klarar inte bögtestet vid gränsen och får därefter hjälp av Nalle Puh att hitta en väg in till Prag. Nasse bjuder Nalle Puh på mousserande rosévin men Nalle Puh tar istället tjeckisk öl med lite honungston i smaken...

Försvarmakten begår ett tjänstefel om de inte enrollerar 91:an och ser till att få "91:an i Långtbortistan"i tryck. En bild om hur det nya insatsförsvaret mest hängivna soldater, 91:an och 87:an tillsammans med Revär sitter på en kulle utanför Mazar-e-Sharif och spanar efter talibaner. Major Morgonkrrök och Överste Gyllenskalp är militära rådgivare åt president Karzai och har hittat på en helt ny taktik för att vinna befolkningen hjärtan - med serietidningar.

Skatteverket kan skapa "Asterix och 3:12-reglerna", en plågsam berättelse i ett lättläst format om vad som händer bautasten-entreprenören Obelix när han fyller i deklarationen fel...

Finansdepartementet och Anders Borg - "Smurfarna och pensionssystemet". Gammelsmurf övertygar alla de andra smurfarna om att smurfa bort bromsen i pensionssystemet. När de andra smurfarna blir gamla finns inga pengar kvar.

Arbetsmarknadsdepartementet - "Tintin och Fas 3". Kapten Haddock får sparken på grund av ett kroniskt ovårdat språk och ständig alkoholism från sitt fartyg Karaboudjan. Väl i land bedöms han inte stå till arbetsmarknadens förfogande och utom räddning med rehabilitering. Kapten Haddock hamnar i Fas 3 - som inte alls är så illa.

Justitiedepartementet och Rikspolisstyrelsen - "Kalle Anka och sexköpslagen". Alexander Lukas lyckas lägra Kajsa Anka, och Kalle Anka blir förtvivlad. Kalle tröstar sig på fyllan genom att för Joakim von Ankas första guldslant köpa sig ömhet, närhet och älskog. Kalle blir gripen mitt i akten av Darkwing Duck, och efter ett tag trillar det ner ett gredelint kuvert i Kalles brevlåda. Kalle får skämmas...

Arbetsförmedlingen - "Snövit och sjukförsäkringarna". Prosit nyser hysteriskt av allt gruvdamm, men bedöms som arbetsförmögen av Arbetsförmedlingen. Får efter rehabiltering ett RUT-jobb istället, med marginellt mindre damm i arbetsmiljön.

Colombianska ambassaden - "Buster och Wild Kids". Åshöjdens pojklag 10 år åker till Wild Kids-lägret för strapatser. De hittar Ola Lindholms "vita pulver"-gömma och alla pojkar blir snabbt jätteglada och entusiastiska över upptäckten.

SAP - "Åsa Nisse och partiledarposten". Partiet kan inte komma överens om vem som skall bli ny partiledare efter den inkvoterade Eulalia. Till slut får man ta Åsa-Nisse som kompromisskandidat och Klabbarparn som finanspolitisk talesperson. Även den minst sannolika kan faktiskt bli sannolik till slut är budskapet.

Det var några förslag på att ta serierna in i folkinformationen för våra yngsta. Har du något annat förslag, släpp idéen på kommentatorsspåret nedan. Vem vet, kanske just din idé får någon myndighet eller organisation att nappa...

Länkar: SvD, DN, ExprAB

5 kommentarer:

Lennart Nilsson sa...

Jag kan ju också tänka mig att förstärka pedagogiken med enkla dataspel. EU kan ju göra en pacman-variant där den grekiska finansministern ska käka upp så många Euros som möjligt innan de blir stoppade av ECB. Samma ide funkar ju för Migrationsverket, där gränspolisen ska plocka så många flyktingar som möjligt.

Anonym sa...

Hur är det med Kronblom, hur försörjer han sig egentligen? Hans livsstil är väl ganska typisk för en som befinner sig i "utanförskap"? Har han någon gång haft ett riktigt jobb? Om han nu under sossarnas era av ren slentrian blivit förtidspensionerad, så är det väl bäst att kalla honom till en ny prövning/utredning av hans hälsotillstånd. Med tanke på hur mycket skräck och ilska sådana prövningar tydligen väcker, så tror jag att en serie som informerar om Försäkringskassans handläggningsprocess i ett sjukförsäkringsärende med Kronblom som huvudperson skulle svara mot ett stort behov.

Anonym sa...

Moderaterna Partiet som valde Laban till partiledare /Peter

Martin sa...

Den här satiren ser ju ut som den skulle komma från vänster och så är du tokmoderaten. Moderater med humor förvirrar mig alltid.

Hans Odeberg sa...

Hallands nation i Lund borde ta hjälp av Johan Vilde för att förklara att ett skämt ibland bara är ett skämt.

Spara och Slösa skulle kunna få en renässans.

F! kan göra en stripp (fy på mig) med Modesty Blaise - det brukar inte gå så bra för de karlslokar som sticker upp där.