2011/05/16

MORGONSTUND OCH VERKLIGA MARDRÖMMAR...


Dagen efter omvalen, och inte känns det ett dugg bättre efter att ha fått sova på siffrorna - siffrorna från Västra Götaland, från Örebro. Det som kändes som en mardröm redan innan sänggång var en mardröm under hela natten och även en fortsatt mardröm när väckarklockan ringde...

Pingviner kan inte flyga, men Juholts pingvin-retorik och pingvin-politik lyckades ändå lyfta på ett skräckinjagande sätt och då speciellt i den nordöstra valkretsen i Örebro. Det var en röd stapel som gav mig känslor av illamående, av ångest och av frustration. Tankarna fanns hos kompisen Kent Persson, moderat galjonsfigur i staden vid Svampens fot, som kämpat hårt för något annat men som framöver förmodligen för lite mer tid för att väcka liv i sin blogg igen. Det var en framgång för sossarna i Örebro, en framgång ingen kan ta ifrån dom hur gärna jag än skulle vilja.

Pingviner är inte en fågel man förenar med rädsla eller skräck - som fiskmåsen på jakt efter den där varmkorven man har i handen när man spatserar vid kajen i Vaxholm - men likväl så lyckade kejsarpingvinen Juholt skrämma slag på väljarna i Västra Götaland. "En förlossning i Alliansens region får du betala 20.000 kronor för" hette det tydligen och inget sjukhus i Västra Götaland kunde räkna med fribrev när Alliansen skulle sälja ut sjukvården till de utsugande riskkapitalisterna. Skrämselpropagandan gick hem, och de röda siffrorna som var underbara i Örebro var rätt så okej i Västra Götaland - och mardrömmen är ett faktum...

Inte blir mardrömmandet lindrigare av att MVG-ledaren Johnny Magnusson under valnatten är så pass otydlig att det inte krävs speciellt mycket fantasi för att få det till att han gärna kan gå hand i hand med Göran Assar Oredssons gamla adept Patrik Ehn, ex-NRP:aren som styr SD i väst. När Johnny Magnusson snackar om att inte stänga några dörrar på valnatten så är han helt fel ute - dörren till SD måste alltid vara stängd, låst och nyckeln kastad i Göta Älv. Även om jag är övertygad om att Magnusson inte alls har några som helst ambitioner att vara intim med SD så är det bilden som kan sättas när han inte vill stänga några dörrar på valnatten. SD som vågmästare i Västra Götaland är precis lika mycket mardröm som SD i vågmästarrollen i Riksdagen.

Men den riktigt stora mardrömmen är ändå valdeltagandet, som var knappt godkänt i Örebro men rejält underkänt i Västra Götaland. När bara 4 av 10 väljare anser att det är värt att gå och rösta kan man fråga sig ifall valresultatet har någon legitimitet överhuvudtaget? När 6 av 10 inte bryr sig om att berätta vad de vill eller tycker så är demokratin ihålig, och de som har vunnit valet kan inte ens vara säkra på att faktiskt har en majoritet av väljarkåren i ryggen. Det är förödande, det är deprimerande.

Själv sitter jag och tuggar fradga över det veritabla felbeslutet att inte skicka fram Reinfeldt i en debatt mot Juholt under quasi-valrörelsen i Västra Götaland. Förvisso, det handlar inte om rikspolitik och det borde ändå ligga på de lokala företrädarna att dra lasset - men när Juholt bjuder upp till ideologisk lambada borde Reinfeldt hänga på. Moderat ideologi är nämligen densamma oavsett om det är i Stockholm, på Gotland, i Jämtland eller i Västra Götaland, och ideologiska debatter är precis lika värdefulla för väljarna som sakfrågor.

Varför inte passa på att knäcka Juholts floskler inför öppen ridå, om en Juholtsk politik som går ut på att staten, regionen, kommunen alltid vet bättre än medborgarna om vad som är bäst för dom? Varför inte ta en ideologisk debatt när motståndaren har gått vilse i sin egen ideologiska kris? Varför inte ta debatten? Varför bara bry sig om sakfrågorna sjukvård och kollektivtrafik när det handlar om så mycket mer - med vilka ögon man ser på problemen och med vilka händer man avser fixa dessa? Det var ett stort misstag att inte ta debatten. Det var ett genuint feltänk att låta Juholt få stå där och sprida sin floskler som en dyngspridare på Västgöta-slätten. Det var så fruktansvärt fel att verka feg och ointresserad när intresset verkligen behövde uppmuntras...

Alldeles oavsett vad som nu ligger bakom sosseriets inbillade pånyttfödelse så måste väckarklockorna ringa - och ringa högt. Samtidigt som någon får Johnny att dra igen dörren efter det att han släppt ut sin pudel så måste vi vakna och förstå att ett trött förvaltande och en seg idépolitisk utveckling som skall göra oss ännu lite "sossigare" måste nå vägs ände. Det är nu vi måste upp på banan, som en Allians, och visa vad vi vill i framtiden och varför. Det är nu dags att pinka in reviret om frihet, där inte ett monopol ger människovärde utan mångfald och valfrihet. Det är nu dags att börja ta politiken på allvar igen - ty fienden är inte skadeskjuten och helt inkompetent längre, bara nästan. Det är nu vi måste ta sats inför 2014, det är då det gäller som mest - inte idag, inte igår men hela tiden farm till valdagen. Utan visioner, inga vinster...

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, DN1, DN2, Expr1, Expr2, Expr3, Expr4, AB1, AB2, GP1, GP2
Bloggar: Andersson, Moberg, Westerholm, Krassman, Böhlmark, Lidby, Hagbom, Konservatorn,

5 kommentarer:

Jesus Christus sa...

Hallelujah! Juholteffekten på valresultaten går inte att tolka på något annat sätt än att Juholt hittills gjort ALLT RÄTT! Det var rätt att undanhålla informationen till valberedningen angående hans tjuvaktiga sambo. Det var rätt att kritisera Dry Martini-priserna i Istanbul, det var rätt att utse den ena kvinnliga virrpannan efter den andra som kämpar för viktiga frågor som muslimska helgdagar och IT-Titti. Vidare var det helt rätt att utse en skuggfinansminister utan ekonomisk kompetens, det var rätt att bluffa om barnfattigdomen – och S har ju i alla fall en kulturpolitik att ge de stackars ungarna! Det var rätt att flyga ner planen till Libyen i tre månader för att sedan göra helt om. Alla rätt – och väljarna har visat att de gillar vad de ser. Juholt är en perfekt Partiledare. Det är bara att köra på i samma stil och S har valsegern 2014 som i en liten ask! Välsignad vare Juholt – i Rättvisans, Solidaritetens och den heliga Beskattningens namn! Amen.

Goran Idsevic sa...

Vad du gråter högt.
Varför skulle man inte samarbeta med SD? För att de vill ha en ansvarsfull invandringspolitik i landet som ständigt slår rekord i oansvarsfull dito?

Kom igen nu... Du låter som RS...

Anonym sa...

SD var det enda partiet av de åtta som trots halverat valdeltagande ökade sitt röstetal och det rejält.
Alliansen och de rödgröna är som en gammal gisten pråm som läcker alltmer och sjunker djupare och djupare i den antinationella lervällingen.

Anonym sa...

Så du Tokmoderaten väljer och vrakar och därmed också diskriminerar kommentarer här på din blogg??? Mitt inlägg från igår verkar inte ha publicerats... Dirkriminerande tycker jag pga av att jag hade min åsikt som kanske inte stämmer överens med din. Diskriminering är alltså vad som gäller mot de som ej delar din politiska åsikt. Dåligt!!!

Anonym sa...

Aj då, ber om ursäkt, Tokmoderaten, missade att det var i ett tidigare inlägg som jag skrivit. Ber så mycket om ursäkt.
Radera både detta och mitt förra inlägg om du vill
Sorry.