2011/05/06

SVERIGEMÖTET: BORGERIETS BÄSTA BORG


Mannen. Myten, Legenden.

Anders Borg är allt det där redan nu, vid sidan av en mäkta populär finansminister och detta inlägg skrivs medan handflatorna värker efter ett hysteriskt applåderande. Han klev upp på scenen, och möttes av kärlek i form av applåder som inte ville ta slut. Han höll sitt tal, och som han gjorde det - med ännu fler applådåskor som följd. Han dominerade, han ägde scenen och hela kongresshallen - och han är Anders Borg.

Det måste finnas en anledning till att det finns bildsköna kvinnliga sossar som mailar mig och ber mig att vara lika kritisk mot Anders Borg som jag ibland kan vara mot det parti som jag trots allt har gjort till mitt. Det måste vara så att man även från sosseriets sida har förstått att just denna man, denna myt, denna legend som lystrar till namnet Anders Borg, är det överlägset största hotet mot en liten socialdemokratisk återtagning 2014. De har rätt - sossarna - Anders Borgs ledarskap som finansminister är vår starkaste styrka.

Titt som tätt får man från sossarna höra att vi på motståndarsidan skall vara rädda för nödlösningen, kompromisskandidaten och den, roliga, folkliga, Elvis-diggande Juholt. Det finns ingen anledning till att vara rädd för Juholt, och ännu mindre för Borgs antagonist i nervvraket Waidelich. Däremot bör sosseriet vara rädda för Borg, för hans trovärdighet, för hans förmåga att klä våra visioner i ord. De är rädda, de är skräckslagna, för i en man med hästsvans ryms mer politisk råstyrka än i ett helt söndertrasat och nedkört parti vid namn de Sociala Demokraterna.

Men är Borg felfri? Har han aldrig gjort bort sig? Jo, naturligtvis har han det - och det hände i Almedalen när hans förmåga att se in i framtiden sviktade när han förutsåg att det skulle vara helt okej att sno fyra miljarder av Försvaret. Några veckor senare invaderade Sovjetunionens arvtagare den suveräna nationen Georgien, och vårt svenska försvar fick iallafall behålla sina slantar samtidigt som man skeppade över 12 obemannade stridsvagnar till ett garage på Gotland. Då var han fel ute, och jag ser gärna att Borg snågon gång kan bli lite generös mot ett försvar som nu verkar ha hittat sin första budget-ubåt på ett decenium på andra sidan Solsidan.

Inifrån kongresshallen hörs Håkan Loobs sjungande gotländska dialekt i en paneldebatt runt ett runt bord. Diskussionen handlar om "hur behåller man motivationen utan att segra ihjäl sig?" Ödmjukt värre, eller kanske inte. Efter att ha hört Borg och samtidigt se bilder av firma Juholt och Waidelich i mitt inre så känns det som om vi skulle kunna komma till ett läge där vi utan jättehög motivation ändå klarar av att segra ihjäl oss mot en synnerligen undermålig fiende. Men det är nu, då blir då - och tiderna förändras. Vi måste fortsätta leverera ny politik och nya visioner, till skillnad från en politisk motståndare som vill backa banden till 70-talet. Vem vet, kanske kan bakåtsträvandet i vissa människors värld vara något att längta tillbaka till. Men för de som vill framåt, måste vi vara det bästa och enda alternativet...

Länkar: Expr, Expr, DN,
Bloggare på plats: Thomas Böhlmark, Fredrik Lidby, Maria HagbomDen konservativa tänkaren och Mary X Jensen

6 kommentarer:

Ing. S.O.B. sa...

Det värsta man kan göra är att underskatta motståndaren. Ja, även en sån undermålig konstellation som Juholt et al kan i sista stund gå till attack som en trängd tiger som invallats av elefanter styrda av turbanbeklädda moderater, och leverera en dödlig populistisk attack.

Ing. S.O.B. sa...

Och Borgs anseende som en nordländsk ekonomishaman kommer förstås att förstärkas i och med att statsskulden betalas av istället för att ödas på goddagspiltar. Ja, när världsekonomin kraschar igen inom några månader kommer Borg att åter igen framstå som ett geni i klass med Einstein. Dock behövs det bara en en titt på oljepriskurvan för att inse den nära förestående kraschen.

Anonym sa...

Helt rätt, håller med föregående talare... 'It ain't over until the fat lady sings', 'ända in i kaklet' osv. Motståndaren får aldrig, aldrig underskattas. Ni måste på något sätt vaccinera er mot underskattning därborta i Karlstad. Skryta och skvallra också förstås!

Anonym sa...

Tokis, jag finner det kränkande att du inte listat mig bland deltagande bloggare. Typiskt höger, låtsas som om vänsterbloggarnas rum inte ens fanns!

http://svenerland.wordpress.com/2011/05/07/live-blogg-fran-det-enda-arbetarepartiet/

Anonym sa...

Anders Borg är en av de sämsta finansministrar jag någonsin sett. Det enda han verkar inrikta sig på är de mångtaliga jobbskatteavdragens finansiering där alla andra områden, arbetsmiljö, skola, sjukvård, utbildningsinsatser osv osv är underställda.
Min övertygelse är att Anders Borg har blivit uppblåst till stora proportioner från att egentligen vara en nyliberalt inställd dussinekonom med goda kontakter med den "store ledaren" Fredrik Reinfeldt.
Vi socialliberaler motsätter oss moderaternas ANTI-liberala hållning och ständiga jakt på att offra liberala friheter på skattesänkningarnas altare.
Finns det NÅGON fråga som är viktigare? Förutom att sälja ut statliga företag till andra stater för just svenska staten är inte tillåten att äga företag. Däremot går det tydligen utmärkt för exempelvis Kina eller Nordkorea (eller moderaternas idoler USA) äga svensk infrastruktur? Det är intressant att ett parti som moderaterna i sin hela arrogans och översittarfasoner förlorat ALL verklighetsförankring efter nyliberalismens finanskris. Skogstokigt minsann!

Fredrik i Sollentuna sa...

http://fredrik.vartsollentuna.se/2011/05/06/fran-intro-till-eu-via-alliansens-partiskreterare-och-samtidigt-forankra-saker-i-hemkommunen/

/Fredrik i Sollentuna