2008/08/13

DEN KORREKTA GALNINGEN...


Inför ett mediauppbåd i Kreml kallade den ryske presidenten Medvedev sin motsvarighet i Georgien för en "galning". Den stackars Medvedev har dessvärre konfliktens största galning i sin omedelbara närhet, i sin mentor och dressör Vladimir Putin.

Om den georgiske presidenten Saakasjvili på något sätt är galen så är det i så fall för att han trodde att han skulle kunna utmana Ryssland och dess ledarskap. Det blev galet fel, och Georgien har på alla sätt fått se sina tappra soldater slås tillbaka i utbrytarprovinserna och i ett senare skede även på tidigare regeringskontrollerat område av stormakten i norr.

Konflikten har tydligt visat att trots att den ryska presidenten må heta Medvedev så är det Putin som än i dag styr sitt Ryssland med järnhand. Med barsk blick blickar Putin ut över sitt rike, ett land i krig, alltmedan Medvedev ser ut som en bortkommen 4-åring. Det ryska presidentvalet var alltså en fars, där de ryska väljarna valde en lätthanterad nickedocka utan någon som helst egen vilja, en person som Putin kunde styra utan att behöva höja rösten...

Med sin skolning i KGB, kommunismens terrorinstrument nummer 1, så har ju Putin tränats i galenskap och dessutom lärt sig väl. Alltsedan Putin tog över efter den frejdige alkoholisten Jeltsin så har ju Ryssland utvecklats enormt mycket. Från ett land på dekis, till en nyuppstånden stormakt, från en riktning mot demokrati så har Putin svängt mot diktaturen, från avspänning med sina grannar så har Putin skapat konflikter varhelst han vänder blicken. Förvisso kan jag förstå att många ryssar med en viss stolthet ser hur landet likt en tvåhövdad Fågel Fenix reser sig ur askan, men det sker på bekostnad av vänskap med andra länder, på bekostnad av personlig frihet och slutligen med ofred som resultat...

Och ja, jag bröt om löftet om att inte skriva mer om Georgien... f'låt.

2 kommentarer:

Jimmy "Slim" Morales sa...

Om du tror Putin är galen, så vore jag intresserad av vad din definition av galenskap är.. Någon som är mindre galen än Putin har jag svårt att tänka mig. Däremot inte sagt att jag har lätt att sympatisera med den mannen.
Men i den här konflikten är det svårt för mig att inte tycka han har en poäng.. syd-ossetien vill inte vara georgier, de vill vara ryssar, och de ÄR ryssar.
Turligt nog är ryssland starka nog att avskräcka georgien snabbt, och till skillnad från tjetjenien finns det ingen större anledning att oroa sig för år av gerillakrigsföring.

Scaber Nestor sa...

Västvärlden satte standarden när de först bombade Serbien för att de ville ta tillbaka Kosovoprovinsen och sedan erkände Kosovo som självständig stat.