2008/08/09

REINFELDT PÅ BÅTEN, VAXHOLM DEL 1


Jag kunde ju inte följa med till Vaxholm, gråt och tandagnisslan... Att särbon skulle till sin chef för att fira dennas 50-årsdag vägde tyngre i det alltför jämställda Sverige. Att med sig sina understimulerade söner med fiskmåsfobi till skärgårdens huvudstad är inte att tänka på, då kommer jag få ut mer genom att läsa på svd.se och andra siter om vad som sägs av statsminister Reinfeldt.

Jag har i tre inlägg kommenterat det nu fullskaliga kriget mellan Ryssland och Georgien, och nu tar även Reinfeldt upp frågan. Statsministern påtalar vikten av en välfungerande försvarsunderrättelsetjänst, och jag instämmer. Dock har jag svårt att se vad ett mail läst av FRA från Sven Svensson i Svedala med ordet "terrorism" i textmassan skulle ge oss för upplysningar om den alltmer aggressiva ryska politiken...

Jag vill ha en underrättelsetjänst som ger oss förvarning, ger oss information och får oss att vakna. Idag kan ju vad som helst hända i öster, trots att FRA lyssnar, utan att vi reagerar. Så länge vi låter budgetramar och inte säkerhetspolitiska värderingar ligga till grund för hur vi utformar vårt försvar så är vi helt fel ute. En välfungerande underrättelsetjänst KRÄVER ett försvar som kan hantera de hot som upptäcks. Idag är vi miltals därifrån, Sverige har inte förmågan att skydda sig själva och än mindre att hjälpa andra om detta skulle behövas.

Om detta har Reinfeldt inte yppat en vokal, inte ens en konsonant, än så länge... Hoppas att han tar upp detta också i sommartalet, annars är vår trovärdighet i försvarsfrågan bortblåst för evigt.

Slutklämmen blir en reflektion av Reinfeldts uttalande
"...försvarsunderrättelseverksamheten är viktig. Först då kan man förstå nya hot och vad det kan innebära för Sverige."

Fattar man inte nu vad som sker i öster är man antingen galen eller sjukligt naiv. Det krävs inget FRA för att höra Georgiens rop på hjälp eller de ryska bomber som faller över den suveräna staten i Kaukasus... Det krävs att man tar av sig hörselskydd och skygglappar, och börjar se verkligheten!

3 kommentarer:

Magnus Hammar Borsch sa...

Nog för att vi behöver ett försvar som kan hantera de situationer som underrättelseverksamheten analyserar, men vi ska inte lura oss själva och tro att FRA på något sätt kommer att läsa mail på grund av några misstänkta ord eller formuleringar.

Signalspaning är en särskild verksamhet och jag ställer mig skeptisk till alla de som utgett sig för att vara "experter" på olika saker, där de yttrat sig om FRA. Om de inte arbetat där har jag svårt att se att de egentligen vet så mycket om vad signalspaning är, och därmed hur FRA arbetar och vad de letar efter och hur.

Reinfeldt har helt rätt i att den nya lagstiftningen behövs för att förutse och följa kriser som den i Georgien.

cnab sa...

Kvalificerat skitsnack, Magnus Hammar! Skulle massavlyssning av svenska befolkningen förhindrat vad som nu utspelar sig mellan Sydosesien och Ryssland??!!!

FRA behövs inte - dom gjorde sitt senast under kalla kriget. MUST kan ta hand om spionage och militärer, SÄPO om allvarlig kriminalitet. Fatta följande: Det är omöjligt att värna en demokrati genom att inskränka dess i grundlag och i internationella konventioner givna mänskliga fri- och rättigheter. Axiom, bäste Magnus!

Josh uttrycker och utvecklar det här utmärkt på

http://scriptorium.se/josh/

Thomas Hallgren sa...

Magnus, man måste inte vara expert för att reagera på det faktum att all internettrafik som passerar landets gränser ska skickas till FRA's samverkanspunkter för "analys".

Redan där sker ett fruktansvärt ingrepp på våran integritet. Att du inte har insett det än ger dig ingen rätt att rajlera över dem som är oroliga. Experter eller inte så är det troligen många motståndare som med stor sannolikhet är kunnigare inom området än du själv.

FRA-lagen måste skrotas.