2008/08/13

SKA MAN SKRATTA ELLER GRÅTA...?


SvD har gjort ett sällsynt bra scoop, en upptäckt som visar hur vi i Sverige ser på konflikthantering och säkerhetspolitik...

Citatet från vår försvarsminister ger en synnerligen god inblick i hur man i vårt naiva samhälle tror att vi stärker säkerheten. För er som inte orkar följa länken återges de bevingade orden här: "Man ( läs Sveriges försvarsmakt ) har till exempel hjälpt till att införa ett nytt miljöledningssystem i Georgien. På så sätt ska den georgiska försvarsmakten tänka mer miljövänligt från försvarsledningsnivån till förbandsnivån"...

Själv tror jag Georgiens försvarsmakt hade uppskattat ett 30-tal numera slaktade Jakt-Viggen eller andra massdestruerade svenska vapensystem långt mer än ett miljöledningssystem men jag kan ju ha fel, eller...

I bland vet man inte om man skall skratta eller gråta över den synen vi har på säkerhetspolitik och hur vi bäst stöttar de nya demokratierna i öster. Jag torkar tårarna av bedrövelse samtidigt som jag skrattar hysteriskt åt mitt hemland. Var skall detta sluta...? Ja, att jag håller på att utveckla ett psykotiskt beteende är väl klart men hur svarar regeringen på Georgiens rop om hjälp? Skall vi då skicka ett reningsverk till Tbilisi, 1000-tals kompostkvarnar till Gori eller en sopsorteringsanläggning till Poti för att öka Georgiens säkerhet? Vad tycker du Sten...?

Hela Sten Tolgfors tal med ovanstånde citat finner du här. Vad jag tycker om talet...? Jag skakar på huvudet så pass att det snart lossnar från den trippelhakeutrustade halsen. Det hölls den 9 april detta år, fyra månader innan kriget i Georgien bröt ut. Så snabbt kan en hotbild förändras herr försvarsminister...

4 kommentarer:

Jonathan sa...

Mycket bra inlägg och en situation som bevisar varför i helvete vi behöver våra 200 Super-JAS, en stark flotta och ett folk som får göra värnplikten.

Tokmoderaten sa...

Tack Jonathan!

Dock ser jag bristern på land som mer trängande just nu. Exempelvis finns ( fanns förhoppningsvis... ) långtgående planer på att helt avveckla luftvärnet.

Kan vi bara använda oss av de 140 JAS-plan vi har och den marin som till 65% finns i malpåse så räcker det tills armén blivit trovärdig och kapabel att göra sitt jobb med att trygga vårt land.

Lennart Nilsson sa...

Fast han säger ju bra saker också i talet vår försvarsminister:
"[j]ag minns ännu det politiska tänkande, som hämtat ur Orwells bok "1984", där krig var fred och fred var krig."
:-o

Omar Kalb sa...

Det är inte Tolgfors fel att det ser ut så här i försvaret.
Hur skulle det se ut om vänsterkartellen fått makten?
Med pascifister i försvarsberedningen. Vissa i den är rena idioter. Såg det tydligt i förvarsdebatten som var på aktuellt kl 2100 i söndags.
Jag tror denna regering vinner nästa val och tror också att man börjar satsa på försvaret.
Flera av de idiotiska försvarspolitiska dragen som gjorts har vänsterkartellen legat bakom.
Det som Sten och förra frivilligt avgångne försvarsministern gör är att rensa upp och formulera en framtida vettig försvarspolitik,.
Jag tror också att en nytänkande kommer utav denna konflikt. Relationen NATO-USA-EU vs Ryssland är låg och det fattar politikerna. Georgien kriget är inte slut ännu mer kommer hända.
Nu skickar usas militär humanitärt bistånd och amerikanska örlogsfartyg ska lägga till i Pori?... och fördela hjälp. Ryssarna är där nu.
Tror faktiskt att detta kommer leda till en lokal väpnad konflikt mellan nato och ryssen i georgien