2008/08/11

I BLAND ÄR DET INTE ROLIGT ATT HA RÄTT


Äntligen kan man ju säga om man om det uppvaknande som verkar ske hos de riksdagsledamöter som sitter i försvarsberedningen. Tragiskt nog sker detta uppvaknande till priset av många stupade ryssar och georgier, och trots att tecknen varit tydliga sedan en lång tid tillbaka...

Det är ju inte alltför många månader sedan som just försvarsberedningen lämnade över sitt betänkande om vårt framtida försvar, och visst nämndes ett Ryssland på fel spår men man kunde ändå inte för 2-3 månader sedan se det analkande politiska och miltära ovädret som vädergudarna i Kreml, nu med stöd av kommunistiska diktaturer, genom sitt handlande framkallat. Det är tydligt att den tidigare förvarningstiden på 10-15 år för när hot kan uppstå i vårt närområde är satt med en önsketänkande som enda referens.

Kortsiktighet och naivitet i säkerhetspolitiken har ju alltid varit ett socialdemokratiskt signum, och under de två åren regeringen Reinfeldt styrt landet har man fortsatt på den inslagna vägen. Ingen önskar väl en återgång till 80-talets omoderna invasionsförsvar, men det moderna insatsförsvaret kan helt enkelt inte vara hur litet som helst och ha kvar sin trovärdighet...

Att Socialdemokraternas försvarspolitiske talesman går ut och kräver att vi utbildar fler värnpliktiga är väl sunt, men varför då bara ge dessa herrar en ytterst blygsam utbildning på 3 månader? Kalla in 15.000 man per år, låt dessa göra lumpen i ett år, krigsplacera under 24 månader och vi kommer inom några år ha höjt vår förmåga väsentligt.

Jag hoppas med detta inlägg kunna lägga ner bloggandet om Georgien, vad det korta kriget måste innebära för Sverige och min oro över Ryssland för ett tag. Det har varit för mycket om detta krig, och samma mantra återkommer allt som oftast. Det är min förhoppning att fientligheterna i Georgien snart är över, med känt och vedervärdigt resultat, men händer något uppseendeväckande kommer jag självklart reflektera över det. Annars hoppas jag kunna återgå till lite mer humor, lite mer "nära" och med lite mindre allvar än de inlägg som fyllt Tokmoderaten sedan i fredags.

6 kommentarer:

Omar Kalb sa...

jag tror att detta verkar fortsätta.
Om man läser nyheterna på times.com är de annorlunda än dn och svd.
De visar mer ett ryssland som vill ockupera Georgien.

Ukraina har uttryckt sitt skarpa ogillande över läget.

Den förstärkning som flögs in ifrån Irak var med amerikanska truppflygplan.

Om inte Ryssen ger sig snart tror jag kanske Nato, Ukraina och möjligtvis Turkiet bli indraget.
Själv skrev jag två blogginlägg om kriget men har inte så mycket tid för jag jobbar.
Ska däremot skriva en bloggpost om vänsterbloggarnas lögner om kriget. Där vissa som Jinge stöder starkt Ryssland som jag tycker är mycket konstigt!

Tokmoderaten sa...

Ja du Omar,

Sedan jag skrev mitt inlägg kommer fler och fler oroande signaler från Georgien... Mitt "löfte" att försöka låta bli att blogga om konflikten blir helt plötsligt synonymt med en politikers "löften", ingenting värt.
Ber att få återkomma senare under kvällen. Och ja, jag tycker det är konstigt att vänsterfolk har så lätt att acceptera ryska aggressioner när amerikaner ständigt utmålas som satan varhelst de lägger sig i.

Mattias Lönnqvist sa...

Jag tror inte att det har så mycket med att vänstermänniskor gillar Ryssland, utan mer om att de ogillar Usa och då blir det resonmanget "din fiendes fiende"

Just Usa-hatet tycks så inpräntat att även om Usa skulle dela ut tonvis med mat eller utrota malarian så skulle de fortfarande beskriva det som "Usa-imperialism" och försöka hitta dolda agendor.

Tasunke sa...

Vad är omodernt med ett (tillräckligt starkt) invasionsförsvar? Finns det något annat försvar? Det sorgliga och omoderna är att vi nu främst utbildar soldater för krig för att "försvara" intressen utanför vårt territorium. Det luktar 1800-tal (eller snarare 1600 till 1900-tal). FN-styrkor och humanitära insatser (inkl fältsjukhus) känns mycket mer modernt! Jag vill att vi har kvar den moraliska förmågan att fördöma all imperialitisk, militär aggression, oavsett om det är Ryssland, USA, Kina eller tom Georgien. Kanske naivt, men vad fan är det moraliskt försvarbara alternativet?

Tokmoderaten sa...

Det omoderna med vårt invasionsförsvar var utrustningen. Många andra länder hade moderna invasionsförsvar, Västtyskland t ex... Klarlagt? FN? En mer tandlös organisation får man leta efter.

Gurgel sa...

Ett invasionsförsvar med allmän värnplikt är för mig helt moraliskt försvarbart och den absolut bästa, billigaste och mest avskräckande lösningen.

Jag tycker både USA och Ryssland är lika falska idioter bägge två. Men USA har ett politiskt förtroendekapital på minus efter sitt falska och lögnaktiga "sätt" i världen sedan andra värlskriget. De har egentligen ingen rätt att säga ett skit om vad vilket land som helst gör eller inte gör.

Att Ryssland är "onda" är djupt inrotat i oss sedan länge. Men det är nog dags att många fler börjar inse USAs roll i världspolitiken och hur de påverkar allt, både öppet och dolt. Det är dags att folk börjar förstå hur en kapitalistisk "demokrati" fungerar och vem som egentligen styr bakom kulisserna när insyn inte finns. Det vore också bra om många började fundera på hur en befolkning påverkas när den tredje statsmaken (media) ägs av folket bakom kulisserna och vad som är viktigt för dessa ägare (deras agenda).

Även en idiot kan genom fem minuters läsande inse vad som är SÅ intressant med landet Georgien så att både USA och Ryssland visar tänder när man nämner det. Inser man detta så inser man i nästa fem minuters tankar hur sjuk världen är, vad som är viktigast av allt och vart vi är på väg.

Ett tips om du tänker tänka. Glöm allt vad gäller människovärde och rättigheter. Glöm allt om rättvisa, solidaritet och moral. Det finns inte med i dessa länders agenda. Det finns andra mycket viktigare värden än så.