2008/08/15

RYSSLAND VISAR SITT RÄTTA ANSIKTE...


Putin och Medvedev har nu plockat fram utrikesminister Lavrov för att likt Bagdad-Bob reta upp omvärlden, de är ju inte bara snarlika beteendemässigt utan också utseendemässigt... Enligt denna Lavrov kan världen glömma Abkhazien och Sydossetien som delar av Georgien framöver. Att Ryssland erkänt Georgiens gränser sedan tidigare bekymrar inte Lavrov, som alltså tycker att vapenmakt är ett acceptabelt sätt att flytta gränser med...

Man blir ju allt mer uppgiven för varja artikel man läser om Georgien. Bara för att landet vägrat foga sig enligt den mall som Ryssland satt upp för sina gamla sovjetrepubliker så skall landet få ett helvete framöver. Först låter man separatister inom landet trigga en georgisk reaktion, för att Ryssland sedan med en ohygglig styrka skall kunna välla in över den suveräna staten Georgien med alla sina svepskäl som argument. Tack och lov verkar USA se varthän det här barkar, det är en modern variant av "Domino-teorin" som nu tar sin form. Sviker vi i väst Georgien kommer historien upprepa sig i Ukraina, i Moldavien och kanske till och med i baltstaterna... Stämmer vi inte i bäcken nu och visar att detta beteende är oacceptablet så kommer Ryssland likt andra diktaturer som inte stoppats i tid, Hitler-Tyskland som det mest slående exemplet, fortsätta med sitt beteendemönster tills dess världen står i lågor...

I morgon, lördag, är det dags att demonstrera utanför den ryska ambassaden på Gjörwellsgatan. Manifestationen mot den ryska aggressionen börjar klockan 12, och trots att jag jobbar natt innan och natt efter skall jag göra mitt bästa för att finnas där. Ställ gärna upp Du med!

11 kommentarer:

Unknown sa...

"Bara för att landet vägrat foga sig enligt den mall som Ryssland satt upp för sina gamla sovjetrepubliker så skall landet få ett helvete framöver."

-Nej, det är för att USA installerar en missilsköld i Georgien. Vilket inte en stormakt accepterar, jämför Kubakrisen. Läs lite andra bloggar så kanske du blir smartare.

Tokmoderaten sa...

Jon,

Jag läser många bloggar men blir inte smartare för det...

Dessutom ser jag på konflikten med min enögdhet, och utan att försöka vara neutral. I min värld är det små länder som behöver beskydd mot stora länder, inte tvärtom.

Och Syossetien och Abkhazien är om möjligt mer osannolika statsbildningar än Tjetjenien. Hur det gick för Tjetjenien när de försökte separera vet vi alla, men vänsterbloggarna har ett synnerligen selektivt minne!

Unknown sa...

"Jag läser många bloggar men blir inte smartare för det..."

Säger en hel del..

"I min värld är det små länder som behöver beskydd mot stora länder, inte tvärtom."

Och därför orerar du för USA's inblanding och efterlyser kaprustningen?!

Tokmoderaten sa...

Katarina,

Ironin gick tydligen inte fram avseende min smarthet...

Och när det gäller USA och kapprustning, så är det uppenbarligen hos USA georgierna känner sig trygga. Låt dom avgöra detta själva, det är liksom det som är självständighet.

Unknown sa...

Ironin gör sig inte bra i skrift ska du veta.

Ang. kapprustningen så var det faktiskt DU och inte georgier som efterlyste det i sin blogg. Eller har jag totalt missförstått dig ang. din längtan efter Reagan era? Så talar en sann vän av de "småstaterna".

Stefan sa...

> så är det uppenbarligen hos USA georgierna känner sig trygga. Låt dom avgöra detta själva, det är liksom det som är självständighet.

Ehhh, det är väl precis tvärt om som är problemet? Dvs Georgierna vägrar acceptera att de 2 utbrytar-staterna ska få separera från Georgien...

De vill INTE vara en del av vare sig Georgien eller USAs kapprustning. Så varför tycker du att de INTE ska få välja detta?

Hampus Eckerman sa...

Jag förstår inte din logik. Du är mot att Sydossetien ska bli självständigt eftersom du tror att Georgien kommer göra mos av det som ryssarna gjorde av Tjetjenien? Och du säger att du är för de små länderna, men du tycks bejaka det större Georgiens attack mot Sydossetien?

Och du tar upp dominoteorin. Är det för att du vill ha omfattande bombningar v napalm och agent orange av länderna i Kaukasus för att stävja kommunismen?

Överlag tycks du tämligen förvirrad.

Tokmoderaten sa...

OK. Svar i tur och ordning...

Katarina: När det gäller längtan efter en ny Reagan så handlar det om en person som faktiskt ser "ondskan" där den finns. Många ser ju Bush som en hök, men han påstår ju sig ha sett in i Putins själ och sett helt andra saker än det omvärlden nu ha beskådat. Kapprustningen är ju på inget sätt något som mänskligheten skall sträva efter, det finns ju bl a svält och miljöproblem att ta tag i. men man måste se till att man har en förmåga att sätta stopp för galenskaper. Den ryska inmarschen i Georgien är galenskap enligt mig, precis som det var galet av georgierna att tro att putin skulle sitta med armarna i kors medan man tog kontroll över sitt eget land.

Stefan: De två områdena du talar om är en del av Georgiens erkända territorium. Ska alla minoriteter tillåts bryta sig ur de länder de bor så har vi snart kaos överallt. Ryssland t ex borde väl vara oroliga för en sådan utveckling inom sina gränser. Här dämpas nog oron av att ingen skulle våga tjafsa med Ryssland när man kväser sina minoriteter... Just för att jag var orolig för att man skulle använda Kosovo somnågot sorts prejudikat var och är jag synnerligen skeptisk till att man så lättvindigt skapade denna "stat".

Hampus: Sydossetien är lika mycket Georgien som Skåne är Sverige. Upplysningsvis förespråkar jag ingen napalm eller Agent orange i de vackra kaukasiska bergen. Men om man ger en tumme till en stormakt med en snedvriden syn på respekten för andra länder så har stormakten snart slitit loss hela armen. Just därför använder jag Dominoteorin som exempel, stoppa innan en kedjereaktion kommer igång.
På samma sätt som jag tycker att länderna i central- och sydamerika skall ha rätten att utforma sin egen framtid utan pekpinnar från den store grannen i norr, så anser jag att alla fd sovjetrepubliker skall slippa inblandning från Kreml... Hoppas att detta resonemang inte förstärker bilden av mig som förrvirad alltför mycket.

Winston sa...

Håller fullständigt med !
I denna värld behöver inte små länder beskydd av stora länder, då denna värld endast bör regeras av stora länder.

Winston

Stefan sa...

> Många ser ju Bush som en hök, men han påstår ju sig ha sett in i Putins själ och sett helt andra saker än det omvärlden nu ha beskådat. Kapprustningen är ju på inget sätt något som mänskligheten skall sträva efter


Men om man heter Bush, och äger MASSOR med aktier i USAs vapenindustri, så kan man nog se en fiende lite överallt om man bara kisar lite med ögonen...
Fast du ser kanske inget samband mellan 16 år med namnet Bush som president, vapenaktier och diverse anfallskrig förda av USA under dessa år?


> Stefan: De två områdena du talar om är en del av Georgiens erkända territorium.

Historiskt sett har Georgien aldrig någonsinn haft de 2 områdena under sin kontroll. Omedelbart vid Sovjetunionens sönderfall startade de båda också "inbördeskrig" för SIN självständighet gentemot ett Georgien de absolut inte ville tillhöra (på goda grunder). I min mening hade de lika stor rätt att bli självständiga redan då som Georgien. Men i det massiva chaos some existerade strax efter sovjets sönderfall valde FN att istället bara lägga locket på för att försöka stabilisera läget så mycket som möjligt.

Ett USA som pushat för att Georgien ska gå med i Nato, TROTS FREDSBEVARANDE FN STYRKOR på plats för att ens hålla läget under kontroll, har ju inte direkt stabilicerat läget... och Kosovo fick mycket riktigt som du säger krutdurken att brisera.

Och ja, vi är helt ense om att det var fullständigt vansinningt av USA och vissa EU länder att ha tvinga igenom "ett fritt" Kosovo. Kosovo har aldrig någsin varit en egen stat, så kan USA o EU se det "landet" som befogat att vara en enskilld stat, så finns det dussintals andra länder med betydligt större befogad anledning att kräva samma sak.

Georgien kom som ett brev på posten, till många blåögda politikers förvåning, och det kommer ju inte sluta med det. Finns ju tex 2 separatistländer i dagens Moldavien, Baskerna i Spanien, etc etc...

Vi går en orolig tid till mötes... men det är INTE Rysslands, utan USA och blåögda EU politiker som satt denna otrevliga boll i rullning.


> Ryssland t ex borde väl vara oroliga för en sådan utveckling inom sina gränser.

Inte speciellt. Ryssland består redan idag av inte mindre än 83 små "enheter" varav flertalet är näst intill helt autonoma stater. Det är en myt att Ryssland undertrycker små minoriteter. Tvärt om är de bland de bästa på att ha löst just sådana frågor (med undantag för Tjejenien har det mestadels gått väldigt fredligt till)

http://en.wikipedia.org/wiki/Federal_subjects_of_Russia


> Hampus: Sydossetien är lika mycket Georgien som Skåne är Sverige.

Njae... Georgien som självständigt land har bara haft S-Oss som del i den ytterst korta tiden mellan att de förklarade sig självständiga vid sovjets sönderfall fram tills S-Oss startade sitt frihetskrig mot Georgien. Så S-Oss har varit ett defacto självständigt land avsevärt längre tid än det varit en integrerad del av Georgien.

Skåne har tillhört Sverige i flera hundra år, utan aktivt motstånd (en o annan fyllevisa om "Förena Skåne med Danmark" undantagen ;)). Hur man än vänder o vrider på det så är det viss skillnad.

Joakim Draköga sa...

Hej Fredrik,jag börjar bli riktigt orolig för utvecklingen mellan USA och Ryssland. Nu är det myyycket prestige i det hela, fan den där tomten i USA måste fatta att ryssarna är ute efter något, möjligen att visa världen att USA inte kan skrämma dem. USA har ju lekt herre på täppan ett tag nu, och varit herren, men nu j---ar ska Ryssen visa att "it takes two to tango". MYCKET OROANDE!

Nu till något annat, satan vad däng du får. Nu trivs du va? Du kanske läser på om ämnet så att du kommer väl rustad till nästa batalj.