2008/08/08

PUTIN HOTAR, RYSSLAND VISAR SITT RÄTTA JAG


Alla de som gång på gång vägrar se varthän Ryssland är på väg kanske skulle ta sig en funderare nu. Premiärminister Putin hotar nu den suveräna staten Georgien med våld och vedergällning, när samma land försöker skydda sig mot separatister och våldsverkare.

Att ha två ryska "lydstater" inom sina internationellt fastställda gränser kan ju vara sådär lagom kul för Georgiens president Saakasjvili, speciellt när attacker från såväl land som luften mot georgiska civilister, byar och militärförband kommer från dessa områden. Ryssland bevisar gång på gång att man inte bara strävar efter att bli en arvtagare till Sovjetunionen, nu handlar man därefter också.

Att kränka en suverän nations gränser med trupp, hota med våld och vedergällning börjar bli synonymt för hur Ryssland utformar sin utrikespolitik. Det har skapats små lydstater i Moldavien och i Georgien för destabilisera dessa länder. Man uppmuntrar separatistiska tendenser bland den ryska befolkningen i Narvaområdet i Estland, mitt andra hemland som till skillnad från Georgien tack och lov har hunnit gå med i såväl EU som NATO...

Hur påverkar detta debatten om Sveriges framtida försvarsförmåga här hemma? Försvarsberedning efter försvarsberedning har ju med alla medel försökt sopa den ryska upprustningen, den nyimperialistiska utrikespolitiken som numera förs från Kreml och de alltmer oroande tendenser vad avser demokratins utveckling i Ryssland under mattan. Kan ett storskaligt ryskt anfall mot ett grannland få även folk som Tolgfors och Widman att vakna till ur det tillstånd där man går och önskedrömmer om den eviga freden? Fan vet, ty vi svenskar ser ju aldrig hoten förrän det brinner till ordentligt, och när det är försent att anpassa försvaret överhuvudtaget...

16 kommentarer:

Jonathan sa...

Jag är glad över att någon annan är lika oroad över läget som jag är.

Att säga att ryssen inte kommer är att lura sig själv.

Mats Dagerlind sa...

Du tycker inte du ser lite enögt på detta då? Naturligtvis ligger det i Rysslands intresse att stödja separatiströrelser men det gör ju inte per definition separatisterna onda eller rörelserna som sådana initierade av Ryssland.

Det lät inte likadant från moderat håll när Kosovo bröt sig ur Serbien.

Det låter heller inte likandant när USA gång på gång "visar sitt rätta ansikte" i världspolitiken. Nej, amerikanska folkrättsbrott blundar man för, t o m propagerar man för att Sverige ska ansluta sig till dem genom nära samarbete eller medlemskap i Nato.

När ska man från moderat håll inse att det är USA som utgör det största hotet mot världsfreden - inte Ryssland, inte de islamistiska terroristerna, inte Iran inte Nordkorea, knappast ens Kina?

Pedro sa...

Kosovo är erkänt Serbiskt geografiskt område, men vem brydde sig...

Tokmoderaten sa...

USA under Bush är definitivt inget fredligt land. Och vad gäller Kosovo har även jag mina dubier om att det var rätt att erkänna. Kosovo har aldrig varit en egen nation, befolkningen är albaner, och om man nu prompt skulle ta Kosovo från serberna hade det väl varit mer "normalt" att ge området till Albanien. Det är var väl egentligen UCk:s vilja...

Omar Kalb sa...

Mats kommentar är ännu en kommentar som betyder inget ifrån tokvänstern.
Deras analyser är helt genomlysande och skiner av förakt och vett.

Mattias Lönnqvist sa...

Det går inte att jämföra länder hur som helst så därför tänker jag inte göra det.

Det man kan konstatera om Ryssland är att de inte fortsätter den sovjetiska imperialismen, utan snarare den Ryska dito. Ryssland har alltid varit en aggressiv stat som flertalet gånger utökat sitt territorium med våld. Det som skilde sovjetunionen var att det inte var en nationalistisk imperialism utan en kommunisk dito. Därför upprätthöll man gärna en bild av att lydstaterna var egna stater som ville samarbeta med Sovjetunionen.

Den gammelryska imperialismen handlade mer om att inkorporera territorium i Ryssland och det verkar vara den linje som nuvarande Ryssland återupptagit.

Det innebär att jag inte är orolig för att baltstaterna ska anfallas och inkorporeras. Däremot skulle jag inte bli förvånad om Ryssland utövar påtryckning på baltstaterna och/eller kräver ett visst inflytande.

Vad gäller Usa kontra Ryssland så anser jag att Usa fått ta oförtjänt mycket skit. Visst, man kan ha invändningar mot hur invasionen av Irak skedde, med fabricerade bevis om massförstörelsevapen och utan att få med sig fler länder, men invasionen i sig har jag ingenting emot. Det var rätt att invadera Irak och det är rätt att stanna kvar tills situationen stabiliserats.

Jag är också tveksam till om man någonsin skulle ha fått med sig FN med tanke på alla skurkstater som är medlemmar där. Världens demokratier borde lämna FN och starta en egen organisation där man ställer krav på demokrati och mänskliga rättigheter för medlemskap. Samma sak för de NGO som man inleder samarbete med.

Dagens FN är ett skämt och har lite (eller inget) att göra med det FN som växte fram efter WW2. Ska man dra paralleller till Rysslands upprustning kan det vara värt att hålla i minnet att FN:s föregångare, NF, också var ett tandlöst skämt som existerade innan WW2.

Raspie sa...

Medans Georgierna ödelägger en hel stad pratar ni om "hotet från öst".
Patetiskt!

Illyrian sa...

till EOL, skitsnack att Kosovo var erkänt serbiskt, redan från 1913 när Serbien fick Kosovo vid Londonfreden, redan där erkändes inte Kosovo som en del av Serbien utan alltid betraktades som en särskild del av Serbien, Jugoslavien, de juro betraktades det som serbiskt men aldrig de facto. Jämför inte Kosovo med Sydossetien då det är helt två skilda världar.

Det står klart och tydligt att Putin vill ej ha hinder för sin utvinning av gas och olja i Kaukasus regionen och Kaspiska Havet. De "fredsbevarande trupper" som ryssarna skickat dit var ej annat än ett visare för Georgien och omvärlden att här gör vi hur vi vill, och det skulle inte förvåna mig att de själva iscensatte aktionerna mot sydosseterna för att ha fog att anfalla Georgien.

Nog borde Carl Bildt ha förutsett detta, men han och hela den svenska diplomatin (som genomsyrar feghet) kommer att tiga som muren och kanske skriva enstaka rader där man fördömer konflikten men utan att peka finger. Ryska björnen sover inte, utan ryska björnen, feg som den är, kommer bakom ryggen. Och vi i Sverige kör med nedrustning. Tragiskt.

Tokmoderaten sa...

Denis: Grozny? Säger det namnet dig något... Precis så behandlade Putin en utbrytarrepublik. Varför gapar han nu?

Raspie sa...

Fredrik:

Svaret är enkelt, för att han kan. Och han gapar inte, han agerar. Gapandet står de tandlösa åskådarna för inkl. denna bloggen. Varför gör USA som de vill och ingen kan göra något åt det? Jo, för att de också kan! Skillnaden är att Sverige och resten av västvärlden skäller på USA för syns skull och samtidigt äter man ur handen på Uncle Sam. Därför förvånar mig inte kommentarerna i den bloggen heller.

Georgien valde att vara USA's marionett och agerar helt enkelt efter deras regi och inget annat. Ger man sig i leken med de stora pojkarna så ska man leken tåla. Det tråkiga med det är att medans Georgiens president blir rik på kuppen blir folket lidande.

PS. och var inte löjliga ang. att ryssarna skulle vilja anfalla Sverige. Så stor betydelse har inte vårt avlånga land även de flesta vill tro det. Det kan man ju bland annat förstå när man frågar en valfri amerikan om var Sverige ligger.

Tokmoderaten sa...

Nä, jag tror inte Sverige är ett tänkt förstahands-mål för en fortsatt rysk aggressiv poltik. Men vi kan bli inblandade av helt andra skäl, som en rysk framstöt mot Balterna. Dessutom kommer ju den tänkta gasledningen genom Östersjön bli rysk intressesfär, och det 18 km utanför Gotlands kust. Gotland som saknar svensk militär närvaro, bortsett ett tynanade hemvärn...

Aleks sa...

Jag anser att bloggaren inte vet ett dug om konflikten mellan Georgien och utbrytarrepublikerna Abhasien och Sydossetien. Allt Fredrik Antonsson skriver tyder mer på amerikansk inspirerad politisk ställning. En ställning som västvärlden under alla tider har haft och försöker uppehålla om den stora krigsmakten Ryssland. Människor måste inse att medierna i Sverige är i de flesta dragen snedvridna och avspeglar västerländsk politik.
Vad läser vi i tidningarna sedan 8 augusti? Ryska trupper, ryska trupper och återigen ryska trupper. Georgien och Saakashvili är oskuldsfulla i detta krig, och berövade på sin frihet. Fredrik, jag kan ge dig en annan synvinkel som du må acceptera eller inte.
Om vi tänker på Natos bombningar av Belgrad. Milosevic behövde bara vända foten mot Kosovo som albanerna fick skydd av fredsbevarande styrkor NATO. USA försökte helt enkelt visa sin makt förmåga över balkan och hela världen, och framförallt för den till Serbiens krigs allierade makten Ryssland. Allt var en ren provokation som USA tjänade enorma pengar på, framförallt på den militära upprustningen. Vad fick vi efteråt, Afghanistan, Irak, två krig som bringar enorma förtjänster till den amerikanska centralbanken och krigsherren W.Bush. Syd Ossetien är en utbrytarrepublik precis som Kosovo var, fast skillnaden här är att USA tillsammans med Georgien ville framkalla ett krig tillsammans med snedvriden propaganda. "Ryssland är mördare", "Den ryska vargen har vaknat". Jag vet inte om ni är medvetna om att 2000 Syd Osseter har blivit brutalt mördade under 24 timmars hemska anfall från georgiska styrkor. Ett folkmord som skoningslöst begraver gamlingar, kvinnor och barn. Civila människor som inte gjort något ont. Det första dygnet, den första attacken, var icke bara civilbefolkningen i Syd Ossetien under anfall utan även de fredsbevarande styrkorna som sedan tidigare funnits i området. Georgien visste att Ryssland skulle skydda Syd Ossetien och målet var att Ryssland skulle gå in. Nu när Ryssland har gått in, kan man snacka och sprida hur mycket propaganda som helst. USA tjänar på det, Saakashvili tjänar på det. Georgien kommer närmare sitt mål att bli medlem i NATO, samtidigt som Bush skapar en stöd kampanj för John McCaine som kan väljas till USA:s framtida president med hat glimten i ögat mot den arga ryska vargen.
Förstår ni inte? Georgien är den ultimata möjligheten för USA att komma närmare Ryssland i både politiska, militära och ekonomiska syften. Precis som terrorismen behövdes för att vända den västerländska befolkningen mot Irak och Afghanistan, precis nu behövdes ett krig och massmord ifrån Ryssarna för att vända västervärlden mot Ryssarna.
FN tjänar på att inte kunna lösa dilemmat i syd Ossetien, för ju längre tid det går desto mer kan man skylla på Ryssland. Jag förstår inte hur naiva människorna är som tror på allt som står i medierna. De är lätt att sprida propaganda om en tidigare ilsken varg, den säljer sig själv. Men tänk på att även vargar kan bli tama, i fallet med Ryssland.
Jag kommer själv från Nord Ossetien och har följt sändningarna varje dag.
Jag ser en stor politisk aktion från västvärlden. Det är en politisk aktion som går ut på att återigen sänka Ryssland i västvärldens ögon. Jag tycker att Sverige tillsammans med Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt i spetsen borde skämmas för sina uttalanden och istället för att slicka Bushs röv för en gångs skulle vågade göra egna och neutrala uttalanden.
"Aggressiv rysk politik" Fredrik Antonsson. Det finns länder som talar öppet om sina aggressioner och gör öppna uttalanden i konflikter, som Ryssland och så finns det länder som USA som lömskt påverkar människor och enar de i en godtrogen åsikt som gynnar makthavarna i USA. Öppna ögonen! Världen är inte rättvis! Du kan inte säga att den ena stormakten utgör större hot än det andra. Det finns ingen demokrati. Vi tror på demokrati, men vi är som barn, levande i en sagovärld med underhållnings program och nyheter som snackar skit om andra länder. Sverige är åttonde största exportören av vapen. Tycker inte du det är aggressiv politik?
Tillbaka till fallet med Syd Ossetien som tycker jag att du Fredrik Antonsson borde använda dig av fler källor när du söker information. Det är mentalt påfrestande för mig att läsa dina inlägg, som helt saknar uppfattning av verkligheten och moralisk stöd till den dödade civila befolkningen i Syd Ossetien.

Tokmoderaten sa...

Aleks, tack för att du läser inläggen trots att det är mentalt påfrestande. Men faktum kvarstår 1) Sydossetien ligger inom Georgiens internationellt erkända gränser. 2)Georgien vill gärna samarbeta med USA och NATO just för att Ryssland genom att placera trupp på georgiskt område ( Sydossetien och Abkhazien ) och därigenom underminerar statsbildningen Georgien.
3) Jag tar tacksamt emot dina synpunkter Aleks, och är mer än medveten om att Ryssland ensam inte är den enda skurkstaten på denna jord. Det finns ju även Kuba, Nordkorea, Kina och Venezuela för att nämna de värsta ;-). Även USA under Bush har ju på inget sätt bidragit till en stabil och fredlig värld...

Jag kommer dock alltid stå upp för den lilla statens suveränitet, okränkbarhet samt rätt att själv utforma sin framtid. Det är just det Georgien gör nu... Läs gärna min blogg "Tänk om det vore..." och säg vad du tror om Ryssland i en sådan situation.

Aleks sa...

Jo Fredrik, jag håller med dig. Georgiens gränser måste respekteras, men samtidigt måste Georgien respektera de utbrytarrepubliker som vill få självständighet.
Georgien är ett självständigt land och har nu varit det ett tag. Dock, finner vi i resonemanget där Ryssland inte vill släppa Georgien, att det finns många andra länder som också skapat egna stater efter Sovjetunionens fall som Ryssland aldrig gjort anspråk på.
Jag har varit i Syd Ossetien och pratat med befolkningen, det är en folkgrupp som hatar Saakashvili, det är en folkgrupp som lyckats skapa sig en egen åsikt om Georgiens makthavare. Jag har varit i Georgien där 9 av 10 svarar att Saakshvili är diktator. Ryssland och Georgien har alltid varit nära varandra, samt under Shevarnadzes tid. De har aldrig varit konflikter, tills en utbildad jävel kom till makten och försöker skapa en ultra demokratisk stat baserad på västvärldens lojalitet. Glöm samtidigt ej att hela Kaukasus har sedan urminnes tider tillhört Ryssland. Georgien har liksom Syd Ossetien tidigare varit en utbrytarrepublik som ville ha självständighet. Man gav de självständighet. Vad hände, 90 % av befolkningen hatar deras egna president.
Ett annat exempel, Tjechenien som fick självständighet. Ett land som inte varken kunskap eller möjlighet att kunna föra egen stat. Direkt efter att tjetjenien blev självständigt bröt ett inbördeskrig ut där bildade gäng( outbildade människor som strävade efter makten)dödade varandra för maktstyret. Följderna blev katastrofola, med folkmord, kidnappningar till följd. Ryssland gick in för att återigen uppehålla balansen.
Ryssland kanske underminerar statsbildningen i Georgien, men samtidigt skyddar de befolkningen i utbrytarrepublikerna. Om man låter området vara, vet vi inte om vi får en till Saddam som utrotar folkgrupper som Abhazer och Syd Osseter. Ska detta krävas i syften för att Georgien ska bli självständigt?
Jag tycker att hela politiken är äcklig, men samtidigt får man tänka på minoriteter som bor i Kaukazuz.
Du säger att Georgien ska bli ett självständigt land. Oavsett hur nu provocerade de blir av Ryssland, är det rättvisst att döda 2000 civila? Tänk dig hur långt en mördare bakom styret kan komma med ett land som Georgien.

Aleks sa...

titta gärna på filmen http://www.zeitgeistmovie.com/

Amerikanerna kan ligga bakom kriget i Syd Ossetien och kan inte definieras som mindre farliga än Ryssland.

Aleks sa...

http://www.calgary911truth.org/my_weblog/2008/08/american-man-in.html


titta gärna på videon