2008/08/20

DET UPPENBARA UPPENBARAR SIG ÄNTLIGEN

Godkväll yxskaft...! Nämen är det inte tacknämeligt att vissa i regeringen tycks ha förstått att fortsatta besparingar inom försvaret vore att idiotförklara Sverige i omvärldens ögon. Tyvärr så är det gängse bilden av hur vi i Sverige hanterar säkerhets- och försvarspolitik under 2000-talet. Mina släktingar i Estland undrar om vi är sjuka i huvudet? Några av dom i aktiv tjänst i den estniska försvarsmakten... När jag var på Falklandsöarna i våras mötte jag "infödingar", engelsmän och amerikaner som betraktade oss som ett skämt när det gällde dessa frågor.

Det känns ju underbart att det skall krävas ett krig, en rysk u-sväng när det gäller umgänget med EU och NATO samt en stundande återgång till det Kalla Krigets dagar innan dessa tecken i skyn uppenbarade sig för vår regering. Försvarsberedningen såg inte mycket, Tolgfors pratade om miljöexport och vägrar nog än i dag betrakta det som oroande att Ryssland hotar Polen med kärnvapen eller Ukraina med invasion. Alla tecken som jag och de med en pessimistisk grundsyn på Ryssland har sett, har regeringen likt en struts med huvudet i sanden vägrat se... Allt för att tillfredsställa en finansminister som tror att omvärlden anpassar sig efter den svenska statsbudgeten.

Nu är vi där, vi skeptiker och försvarsvänner hade rätt medan de naiva, godtyckliga önskedrömmarna hade fel. Problemet i Sverige är att den senare kategorin av människor haft åsiktsmonopol i alla utredningar, beredningar, myndigheter och förvaltningar som kunnat och har påverkat försvaret. När till och med en gammal officer som Jan Björklund fram tills nu har vägrat se ovädret torna upp sig undrar man det inte går en våg av epidemiskt självbedrägeri bland regeringsmedlemmarna..?

Uppvaknandet är här, Björklund har lyckats jaga bort den gamla STASI-agenten John Blund och förstår att besparingar är det sista försvaret behöver just nu. Visst måste försvaret bli bättre på att hushålla med sin pengar, och få effekt för de skattepengar vi skjuter till, men att därför avveckla allt och bygga upp från början är ett enormt slöseri. Det är ett slöseri på kompetens, på erfarenheter, på matriel som duger många år ännu, på folk som vill göra en insats men inte får och ett slöseri på den trovärdighet vi i Sverige tidigare haft i just säkerhetspolitiska frågor.

Sverige av i dag är ett land som snyltar på säkerhet, av Finland, av balter och polacker, utan ge något tillbaka överhuvudtaget... Låt oss bli en aktör som genererar lugn och stabilitet i vår del av världen och som kan bidra aktivt i vår omvärld utan att för den skull lämna rikets försvar i händerna på ett krympande hemvärn.

Slutligen tycker jag det är skönt ifall min gamle kollega i Kustartilleriet, nuvarande ÖB Håkan Syrén skulle kunna få ett nytt jobb inom EU. Det är han värd... Om man tycker att Lars Danielsson haft det tungt på jobbet så har nog Syrén haft det värre. Att jobba under de folkvalda i Sverige och med försvarsfrågor är nog det mest otacksamma jobb man kan ha. Jag håller tummarna för Håkan, och vill se Bo Pellnäs återanställas, befodras och få jobbet som ÖB. Det skulle vara kul att se honom vid rodret...

2 kommentarer:

Wiseman sa...

Ja, det skulle vara en ÖB som heter duga eller varför inte göra honom till försvarsminister?

Winston sa...

Ja, det vore väl knapast att strössla dragoner i såsen !

Winston Sr