2008/08/20

SKÄMMES TA MEJ FAAAN...!


...skulle ju kunna vara lätt att utbrista när ser det minst sagt skrala resultaten bortifrån Peking. Visst hade även jag förväntat mig mer, och hur hade vi mått i konungariket ifall inte cyklisterna hade lyckats så pass bra?

Det är ju lätt att skylla på massa olika saker, och jag tycker vi har oflyt i flera år nu. Christian Olsson som i ett helt och formtoppat skick skulle ha gett oss ett guld tvingas med största sannolikhet lägga skorna på hyllan för all framtid på grund av sitt dåliga läkkött. Sanna Kallur har också besvärats av skador, med välkänt resultat... Simmarna svek eller så sprack deras superdräkter, och brottarna dömdes bort eller trodde att det var en kramtävling. Roddaren Karonen blev sjuk lagom till finalen och fotbollstjejerna levde i symbios med de missade målchanserna... Och dagens debacle var Stefan Holms misslyckande i höjdhoppet. Kvar att hoppas på är kanotisterna, seglare, Johan Wissman, Carolina Klüft och mitt kusinbarn Emma Green!

Klüft ja, där har vi också ett givet guld som försvunnit i och med att hon inte känner sig motiverad för sju-kamp längre... Tragiskt, och tyvärr förståeligt. Emma Green, min vackra kusin Marias dotter, har i sina bästa stunder kapacitet att ta medalj i höjdhopp men att slå den där super-kroatiskan Vlasic är väl helt omöjligt, eller...?

Vi har haft oflyt, ingen av våra idrottare bör skämmas. Kallur är en sportnymf i mina ögon, en skön tjej som är värt allt gott. Holm en hjälte för all framtid... Jag minns fortfarande resultaten från Athen 2004, då man var mer än stolt. Det kommer alltid reaktioner, och reaktionen på detta OS kommer bli kul att se i London. Det kan ju liksom inte bli så mycket sämre...

Om man återgår till rubriken så finns det ju några som borde skämmas: Sportreportrarna från vårt västra grannland! Lillebrorskomplexet slår igenom totalt, man gläds nästan mer åt att Sverige misslyckas än att man själv gör bra ifrån sig. Vi hånar aldrig ett Norge i motgång, vi är glada över egna framgångar istället. Hur mycket skit kastade vi på Norge under Athen-OS? Inget, ty vi är snälla och ödmjuka medan norrmännen är dryga och självgoda... Men det måste ju vara något generalfel på det lilla ruttna landet med sin klärvoajanta prinsessa, med sitt mindrevärdeskomplex och med sin förmåga att bara må riktigt bra när det går dåligt för Sverige...

Nästa 17 maj skall jag ta mej tusan tömma min latrinhink över de flaggviftande och lusekoftbeklädda bastarderna som tar över "min" stad...

30 kommentarer:

Unknown sa...

"Hur mycket skit kastade vi på Norge under Athen-OS? Inget, ty vi är snälla och ödmjuka medan norrmännen är dryga och självgoda."

Til opplysning gjorde Norge det bedre enn Sverige også i Athen:

Norge 17. plass: 5-0-1
Sverige 19. plass: 4-2-1

Sverige har over 30 innendørs friidrettshaller, mens Norge kun har to!

Svært mange nordmenn gleder seg over svenske fremganger, og jeg husker spesielt under flere vinter-OL hvor de aller fleste syntes veldig synd på dere. Vi var oppriktig glade når dere fikk sølv og bronse f.eks. I Salt Lake tok jo Norge 13 gull, mens Sverige ikke tok en eneste en.

Men hva skjedde så i Torino 2006? Dere gikk helt av skaftet da dere tok flere gull enn oss, det var mobbing og latterliggjøring (Norge tok forøvrig 19 medaljer, mens Sverige tok 14)! Jeg ble faktisk litt sjokkert. Halvparten av troppen vår var syke, og vi var også ekstremt uheldige. På samme måte som vi 2002 hadde marginene på vår side.

Prøv igjen. Litt hardere neste gang.

Tokmoderaten sa...

Jag skulle kortfattat vilja översätta inlägget ovan eftersom det är skrivet på ett främmande språk:

Norrmannen förstår att de beter sig illa, han ber därför om ursäkt å hela nationens vägnar. Han berättar också att Märta Louise under en av sina seanser sett Carolina Klüft hoppa 11 meter i längdfinalen. Sedan berättar han att är man 13 så får man gulla i Norge. Sedan kommer upplysningar om att vi i Sverige har 30 fridrottshallar med Norge har 2, och i dom får man mens... Man lägger sina oljemiljarder på lusekoftfabriker och på forskning om hur man kan göra sälslakt mer plågsamt istället. Slutklämmen är att under Torino-OS så var norrmännen ännu sjukare än vanligt varför vi svenskar tog fler guld...

;-)

Unknown sa...

Svært bra oversettelse, du bør søke om norsk statsborgerskap! Mitt råd til deg er at du gjør det ASAP, for vi har planer om å kjøpe opp Sverige og legge det ned. Svenskene er jo i Norge kjent som Nordens filippinere, så planen er få svenskene som er kvalifisert til det, over til Norge for å fylle behovene i norske hjem, Vi trenger nemlig stadig flere rengjøringsmedarbeidere, servitører og husholdersker. Fordelen dere har i forhold til somaliere f.eks., er at mange av dere forstår engelsk og ikke er muslimske. Dere evner med andre ord godt til å tilpasse dere en høykultur. Dessuten er kombinasjonen norske menns intelligens og 'vinnarskalle' og fine svenske damer en bra en. Gi meg en svensk sekretær når som helst!

Men tilbake til sporten. Jeg synes ikke dere bør sammenlikne dere med de andre nordiske landene, for faktum er at vi alle fire overpresterer i forhold til folketallet. Og da spesielt Norge. Vårt herrelandslag var f.eks. i 1994 rangert som nr 2 av FIFA (en større prestasjon som ikke overlater noe til tilfeldighetene) samtidig som kvinnelandslaget vant VM (i Sverige ;-) i 1995. I OL 1994 kom vi på 2. plass med 26 medaljer (flest medaljer, men bare 10 gull mot Russlands 11).

Da synes jeg dere bør se ut mot verden som dere vanligvis gjør. Sammenlikne dere med det store utland som Polen, India og Zimbabwe. Vi i Norge liker heller å sammenlikne oss med land som har like forutsetninger og samfunnsoppbygning, og land som scorer høyest i verden på de aller fleste områder. Her scorer Norden høyt, også Sverige. Da er det naturlig å gjøre det. Vi kunne gjerne sammenliknet oss med Chad og Benin, men det ville gjort oss dårligere.

Lillebrorskompleks? Som du nå vet er Norge bedre enn Sverige på så godt som alt, så jeg ser ikke helt hvorfor vi skulle ha noe kompleks? Jeg selv har aldri hatt det. Det er vel heller svenskene som blir så deprimerte som har et kompleks. Ja, det var vel Aftonbladet som på død og liv skulle sammenlikne Sverige med Norge så sent som i dag? ;-)

Men dere er flinke i ishockey! Det ser morsomt ut, men der jeg bodde som barn var det ingen ishocheyhaller, så jeg vet ikke. Faktisk var den nærmeste hallen 210 km fra der jeg bodde! I Finland er det en bane ved hver eneste skole. I Sverige og Finland er det 60.000-70.000 spillere, mens det i Norge er 6.500.

Og så har dere Djungelvrål!

Tokmoderaten sa...

Ännu mer att översätta: Norrmannen vill att jag blir norsk medborgare ASAP, då de behöver en ny stark ledare. Norrmannen tycker även att jag borde få styra i Polen, Indien och Zimbabwe, samt Chad och Benin med mina fantastiska ledaregenskaper. Dessutom påstår han att Norge är bättre än Sverige på så gott som allt: Sälslakt, Valfångst, Priser på pizza och öl, stavgång, klärvoajans och telemarkåkning.

Slutligen informeras vi om 60-70.000 spiller i Sverige och Norge, medan det är 6500 som har mens i ishallar hos vårt broderfolk...

Och så skriker han gärna djungelvrål när han får se bilder på den största norrmannen i historien, Vidkun Quisling.

:)

Tokmoderaten sa...

Kommentar från Lars via mailen:

"Här har ni annars en alternativ översättning:
Sverige har över 30 inomhushallar för friidrott, medans norska kor bara har två. Många svarta norrmän gläder sig över svenska framgångar...

Nej då, jag skojar bara förstås, men jag förstår ändå inte orden "husker" (kommer ihåg?, undrar?), "Svært" (rätt/ganska?, väldigt?), "latterliggjøring" (förlöjligande?) och "uheldige" (oheliga?, otrevliga?, icke schyssta?). Trist, för jag tycker det är roligt om vi värnar inbördes förståelse mellan de skandinaviska språken (eller de olika dialekterna av skandinaviska). Norska är dessutom både underbart och roligt att läsa och höra. Man borde kanske köpa ett lexikon som man kan smygtitta i för enstaka viktiga ord som man inte begriper.

Sedan räcker tyvärr inte min fantasi till för att utröna vad "Dere gikk helt av skaftet" kan betyda. Det betyder kanske "de tappade staken" (deras skaft gick av), "de misslyckades" eller "de blev som tokiga"(?). Någon som kan översätta dessa ord/uttryck?"

Tack Lars! Orsaken till Google-konto vid kommenterande är att jag har haft en hord av galna ryssar som tidigare hotat mig med alla möjliga obehagliga saker. På detta sätt har antalet otrevligheter minskat väsentligt. Just nu har jag bara en besvärande norrman som terroriserar mig... ;-)

Solveig sa...

http://www.youtube.com/watch?v=qg-a3Hhe9yE

Joakim Draköga sa...

Hej Fredrik och Geirwindsland:) Det var längesen jag hade så roligt av att läsa kommentarer. Framförallt gillar jag Geirwindslands ödmjukhet, men samtidigt ÄLSKAR jag Fredriks pricksäkra översättning, du kan ju söka till media som norsk översättare, det skule göra succé! Ni två tillsammans skulle göra "fullt hus" (betyder succé det oxå, jag vill inte verka ha taskigt ordförråd) i vilken tidning som helst. Hahaha

Kom ingen Geirwindsland, jag kräver att du svarar Fredriks senaste kommentar!

Tokmoderaten sa...

Tack Betto, den var bra!

Norsk kultur finns, se bara http://www.youtube.com/watch?v=5ZJ75BLo0WE

Tokmoderaten sa...

Och där hade jag översatt fel Jocke... Det skall vara 60.000-70.000 spiller i Sverige och FINLAND. Förlåt att jag blandade ihop detta hjältarnas land med sådana stora män som Mannerheim och Risto Ryti, med det "virtuella experimentet" väster om fjällkedjan.

Unknown sa...

Ok, if we discuss the number of athletes of importance and with super star status worldwide. Norway doesn't even compare. Sweden has always been able to outperform Norway when it comes to famous and outstanding athletes in sports that people actually care about. Bjorn Borg, Stefan Edberg, Annika Sorenstam, Peter Forsberg, Mats Sundin, Swedish National Football Team, National Hockey Team the list goes on. Norwegians please stop bashing Swedes before you actually get good in something the world cares about.

Unknown sa...

Til Daniel: Tja, jeg kan jo nevne Grete Waitz og Ingrid Kristiansen, begge virkelige løperlegender i verdenssammenheng. Marathon er kompetetivt. Uendelig mer enn høydehopp f.eks.. Steffen Tangstad (dobbelt europamester i boksing som tapte mot Michael Spinks i IBF Heavyweight-tittelkampen), Thor Hushovd (Green Jersey, mange etappeseire i Tour de France), Kurt Asle Arvesen og Dag Otto Lauritzen (også Tour de France), Alexander Dale Oen (europamester og OL-sølvvinner i svømming), Kjetil Andre Aamodt og Lasse Kjus.

Fotball? OK, dere har Henke og Ibrahimovic nå, men tidligere var det helt kjemisk fritt for superstjerner. Samtidig hadde vi Tore Andre Flo, Solskjær, Carew, Riise, Berg, Johnsen og Bjørnebye. Og som allerede nevnt: Kvinnene er blant verdens beste, og det norske herrelandslaget var rangert som nr 2 av FIFA, noe Sverige ikke har vært i nærheten av. Dere har bronsemedalje som beste notering, men det var cup (alt kan skje i cup, både Hellas og Danmark har vunnet), og bronsen fikk dere mot Bulgaria som ga totalt faen i bronsefinalen. Rosenborg anyone? Totalt er Norge bedre enn Sverige i fotball, det kan ikke diskuteres ;-)

Annika Sörenstam? Suzann Pettersen sier jeg da - for øyeblikket verdens nest beste kvinnelige golfspiller.

Ishockey? Det er ikke en sport så veldig mange bryr seg om faktisk. Som sagt, Norge har tilsammen kun 6.500 aktive spillere, og er likevel i A-VM, så det sier litt om hvor dårlig nivået er. At ingen av de fem store landene i Europa, Spania, Tyskland, Frankrike, Italia eller Storbritannia hevder seg i ishockey (men så godt som alle andre store idretter), sier det meste om hvorfor små land som Finland, Sverige, Latvia og Tsjekkia kan gjøre det bra. Det er rett og slett ingen verdensidrett. Uansett hvor mye dere svensker vil at det skal være det.

Og Daniel, skriver du på engelsk fordi du skal overbevise meg om at du er kvalifisert som servitør i Oslo? "Vi trenger nemlig stadig flere rengjøringsmedarbeidere, servitører og husholdersker. Fordelen dere har i forhold til somaliere f.eks., er at mange av dere forstår ENGELSK og ikke er muslimske." Lugna ner Daniel, du vil bli vurdert for norsk statsborgerskap på lik linje med Fredrik og andre somaliere.

Ja, det er dyrt i Norge. Men husk på at vi tjener langt mer enn dere svensker, så totalt er vi mye rikere. Og når vi drar på ferie til Øst-Europa (Sverige) koster det oss ingenting. Når vi er på restaurant i Norge, er det "Nicklas doin' the fetchin'. Når vi befinner oss i Sverige, er det "Nicklas doin' the fetchin'. Enkelte ting forblir konstante.

Göran Persson: "Jag kan inte lova sol. Men så länge den skiner, så är det partiets förtjänst, det ska ni veta." Få den mannen til å stifte nytt parti i Bergen!!

Til Betto og Fredrik: Nei, det er ikke mye til kultur i Norge, men det står åpenbart verre til i Sverige:

Mona Sahlin: "Jag tror att det är lite det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana töntiga saker."

Töntiga Sverige mao ;-)

Tokmoderaten sa...

Jag tror att såväl USA, Ryssland som Kanada har synpunkter på att bli kallade för små länder. Klart är väl iallafall att Norge är marginellt bättre i ishockey än andra länder i samma storlek: Irland, Bosnien, Kroatien, Albanien, Luxemburg, Andorra, San Marino och Lichtenstein...

Efter att ha sett Jahn Teigen vet vi nog alla vilket land som stoltserar med Tönt-titeln i Norden.

Tokmoderaten sa...

Ännu ett bra inlägg från Lars via mailen:
"Hej igen!
Kul att du publicerade mitt inlägg. Ville bara tillägga att Norge inte ens är i närheten av de antal olympiska medaljer som Sverige har tagit sammanlagt sedan starten av de moderna olympiska spelen 1896. Sverige har tagit 469,5 medaljer mot blott 136 för Norge. Sverige har en folkmängd på 9,2 miljoner och Norge 4 753 400 "in the first quarter of 2008". Det gör att Sverige har 1,78 gånger så många medaljer per 1000 invånare än vad Norge har. Källa: http://www.expressen.se/sport/OS/1.1228569/titta-sverige-i-toppen-av-medaljligan

Kan du inte slänga fram det? :-) Sedan är Sverige även överlägsna när det gäller antalet Fortune 500-företag och banbrytande vetenskapsmän och uppfinningar, liksom för övrigt när det gäller högteknologi. Fast det är klart, kanske inte ska trampa lillebor på tårna...

Lars"

Mattias Lönnqvist sa...

Personligen har jag inga problem med att glädjas med Norge när de har framgångar, däremot tyckte jag att det var lättare förr.

Den stora vändpunkten var vinter-OS i Lillehammer. Inte för att det gick bra för Norge (det är alltid roligt när det går bra för arrangören, det höjer bara stämningen) utan för att Norge inte kunde hantera sina framgångar. Det kom väldigt mycket stöddiga kommentarer, och hånande av Sverige tycktes vara en ny folksport under OS.

Sedan är det givetvis så att alla länder lyfter fram de sporter som de är bra på. Jag tycker dock att det är ganska ointressant vilken ranking Norge hade i fotboll eftersom man aldrig omsatte det i handling på stora mästerskap. När var egentligen senaste gången som Norge tog sig vidare från gruppspelet i EM eller VM (för herrar) eller hur många gånger har man ens tagit sig till gruppspelet.

Dessutom är inte Hockey så litet i Norge som en viss skribent hävdar; det är bara att titta på hur mycket uppmärksamhet som var i media när Norge fick sin första spelare i NHL (en spelare som dessutom inte pallade trycket utan återvände med svansen mellan benen). I dagsläget är Norge sämre än både Sverige, Finland och Danmark, vilket säger en hel del.

Men självklart finns många duktiga idrottsmän i Norge. Dessutom har Norge en olympisk kommitté som är bättre på att ge sina idrottsmän bra villkor vilket lett till framgångar.

Norge har dessutom inte Sveriges problem. Här slår Jante-lagen fortfarande igenom (i Sverige alltså) och vi har fortfarande folk som hävdar att "det är viktigare att delta än att vinna" eller som är nöjda "med att få vara med". Såvida man inte är junior som är med för att lära så ska man åka till OS/VM/EM/whatever för att vinna. Tror man inte att man kan ta medalj så har man ingenting där att göra.

Solveig sa...

det enda jag vet om de fotbollsspelare du räknade upp är att tor andre flo har nött machester uniteds bänk i typ hela sin karriär. angående fifas rankning så är den väldigt krånglig och speglar inte ofta hur bra ett lag är i verkligheten. påståendet att norge skulle ha varit världens näst bästa fotbollslag på riktig är skrattretande. när kvalificerade ni er sist till em/vm och hur gick det då?

Unknown sa...

1896? Lars begynner å bli desperat tror jeg ;-)

Det norske herrelandslaget i fotball tok jo bronse i 1936, så sånn sett har ikke Sverige gjort det noe bedre enn Norge, men jeg synes vel vi bør definere 'moderne tid' som de siste 20-30 år. Eller hur? OK, skal innrømme at dere var flinkere for et par århundre siden da vi ikke var interesserte i sport. Så er vi langt flinkere enn dere den dag i dag. Deal?

'Quisling' er jo et svensk navn, overhodet ikke norsk, så regner med at han egentlig var en svensk forræder. Kanskje han opprinnelig var Oslos første svenske servitør? Under 2. verdenskrig fantes det uansett mange MILLIONER Quislinger i Sverige, landet som faktisk ikke var nøytralt, men hjalp tyskerne med både industri og jernmalm som var helt nødvendig for å produsere stål til krigsmateriell. Sverige er heller ikke medlem av NATO, så svenskene kan man aldri stole på når push comes to shove. Russland vil snart gjøre krav på de oljerike nordområdene - militært. Og da venter vi bare på at Sverige vil "invitere til dialog". Söta bror har tyvärr inga backbone.

Företag? Sist gang jeg sjekket var StatoilHydro det største selskapet i Norden. Ja, større enn Ikea.

"Banbrytande vetenskapsmän och uppfinningar"? Har det slått dere svensker at Norge ikke er Irak, og at å hente oljen under havbunnen er ekstremt vanskelig i forhold til å kun stikke et sugerør gjennom sanden i Midtøsten? Ekstremt mange vitenskapsmenn er ansatt i oljeindustrien, og teknologien som benyttes er vanvittig avansert. Faktisk er jeg rimelig skråsikker på at Norge har flere vitenskapsmenn enn Sverige totalt. Verdens høyeste bygning er f.eks. ikke Twin-Towers i Kuala Lumpur med med sine 452 meter, men den norske Troll A-plattformen (472 meter). Tar man med masten som er en kunstig forlengning av en bygning, er dog Sears Towers og Taipei 101 høyere, men de er ikke flyttbare...

Om Norge da ikke hadde hatt oljeindustri overhodet, tror du da at disse vitenskapsmennene ville jobbet som servitører i Oslo? Neppe. De ville jobbet i tilsvarende industrier som Sverige har - industrier man legger mer merke til. Blir litt det samme som å si at Manchester United uten Cristiano Ronaldo hadde scoret 42 færre mål sist sesong. Eller hur?

Videre har Norge 2.000 milliarder norske kroner (ca 500.000 milliarder svenske) i et oljefond som vi ikke rører. Det bare vokser. Svenskene har tilsvarende stor utenlandsGJELD ;-)

Mattias Lönnqvist sa...

Sedan när blev 1 NOK = 250 SEK? 2000 miljarder norska är 2400 miljarder svenska. På en höft.

Fortune Global 500 : Sverige har 6 företag med, Norge har 2. Däremot är det korrekt att det nordiska bolag som ligger högst på Fortune global 500 är Statoil Hydro på en 59:e plats. Tvåa är Nokia på plats 88 och trea är Volvo på 167:e plats.

Varför Ikea inte är med på listan vet jag inte, antagligen har det att göra med ägarformen.

Det kan vara värt att notera hur många bolag på Global-500 som är oljebolag och ett problem för Norsk ekonomi är att den är väldigt råvarutung. Det är olja och fisk som dominerar bland exportintäkterna vilket kan leda till problem när oljan tar slut -- såvida inte Norge ställt om sin ekonomi till dess.

Men, vad det har med OS eller sport att göra förstår jag inte riktigt.

Unknown sa...

Ifølge din logikk har Sverige et bedre fotball-lag en England. England kvalifiserte seg ikke for EM i Østerrike-Sveits, og kan heller ikke slå i bordet med en bronsemedalje i nyere tid. FIFA-rankingen har visse mangler når man sammenlikner lag fra forskjellige verdensdeler, men de går ikke i favør europeiske lag. Sammenlikner man lag innen Europa og legger FIFA-rankingen til grunn, er den så god som noen. Til tross for svært dårlig seeding, klarte Norge å bli rangert som nr 2. Husk at vi var i gruppe med England, Nederland, Polen, Tyrkia og San Marino. De fire førstnevnte lagene svært sterke. I USA-VM endte alle de fire lagene Norge, Italia, Mexico og Irland (Dødens gruppe) på 4 poeng, men Norge røk ut på innbyrdes oppgjør. I 1996 kom vi på 3. plass etter å vunnet for Spania, men tapte for et ekstremt dirty Yugoslavia. I 1998 gikk vi videre fra gruppespillet etter å ha slått Brasil, men ble så slått ut av Italia. Til og med ca år 2000 var vi utvilsomt bedre enn Sverige. Siden har dere vært bedre enn oss, før vi i disse dager er jevngode. Det Sverige har levert i de to siste mesterskapene er PINSAMT.

At du diskrediterer Flo som var en superstjerne for Chelsea og scoret tre mål mot Brasil sier det meste. Ole Gunnar Solskjær vant Champions League med Manchester United. På samme lag var Berg og Johnsen. Riise har vunnet Champions League med Liverpool. Carew har spilt finale med Valencia. Hva har så Sverige? Henke?? For et lag i Skottland? Tore Andre Flo gikk til Glasgow Rangers for 160 millioner da han begynte å bli gammel og dårlig. Kom igjen Sverige!

Ishockey er ikke en stor sport. Det vises ikke hockey på norsk TV en gang. Espen Knutsen? Han ble vel kåret til den beste spilleren i Sverige da han spilte i Djurgården? Han gjorde det bra i Anaheim, det vet jeg. Forsberg er heller ikke lengre hva han var, eller hva? Forøvrig har vi vel to andre i NHL for øyeblikket, men jeg er ikke interessert i ishockey, så husker ikke en gang hva de heter. Myrvold eller noe?

Tokmoderaten sa...

Slutsats: För att en sport skall vara "stor" bör den visas i norsk TV. Alltså är längdåkning och backhoppning världens två största sporter...

Unknown sa...

Det er helt ok å bli glad for at en landsmann/kvinne vinner. Men, at en småfet chips etende sofasitter som aldri har satt sine ben på et treningsfelt skal hovere over at landet han bor i lykkes i sport - suger. Likeledes at man tror at man har eiendom i hvorfor Norge har olje. Som norsk blir jeg kvalm av sånt. Lykke til Sverige. Får dere en gull er vi så å si likt.

Mattias Lönnqvist sa...

Geirwindsland: Jag trodde att du försökte slå an samma sträng som bloggens ägare först, dvs att du använde en hel del humor, men du påstår alltså på fullt allvar att Norge verkligen var näst bäst i världen bara för att ni råkade ligga 2:a på FIFA:s ranking? Detta under Drillo-perioden då Norge var bra på träning men aldrig kunde leverera i skarpt läge.

Och ja, England har ett ganska kasst landslag. Däremot har de en av världens bästa ligor. Som jämförelse så har Sverige ett ok landslag (med några spelare av världsklass) men en riktigt dålig liga. I Norden så är den danska och den norska ligan i en klass för sig själva och de ligger både strax under toppklass. Den svenska ligan är å andra sidan en av de sämsta i europa.

Dessutom är det intressant att du drar upp historiska siffror när det passar dig, men inte annars. Men, vi kan ta lite fakta från fotbollens värld:

EM: Sverige 1 brons (1992)- Norge noll medaljer

VM: Sverige 1 silver (1958), 2 brons (1950, 1994) - Norge noll medaljer

Medaljligan, VM: Sverige femma, Norge sist.

Sedan förstår jag inte hur du kan racka ner på Henke Larsson. Låt oss jämföra honom med Solskjaer (som också är en bra spelare)

Henke: 96 A-landskamper med 36 mål, 1 VM-brons, Guldskon, skotsk ligamästare X 4, spansk ligamästare X 2, vunnit champions league, varit med och vunnit Premier League

Solskjaer: 67 A-landskamper med 23 mål, Engelsk ligamästare X 7, vunnit champions league.

Så, de är båda spelare med många framgångar. Båda har vunnit CL, båda har vunnit premier league, båda har varit viktiga målgörare, båda har 7 mästerskapstitlar utanför norden. Henke har dessutom en vm-medalj och har vunnit guldfoten.

Tore André Flo är inte i samma klass som dessa två spelare, även om han var viktig för Norges vinst mot Brasilien i VM 98 (Då Brasilien dock gick till final medan Norge åkte ut i åttondelsfinalen)

Tre snabba kommentarer om Espen:

1. Han blev väl ändå korad till bästa norska spelare i elitserien, om inte mitt minne sviker mig.

2. Han spelade en säsong i mighty ducks, 97/98. Under denna säsong spelade han 19 matcher och gjorde 3 mål. Fullständigt fiasko alltså.

3. I Columbus blue jackets hade han två bra säsonger (66 matcher 00/01 och 77 matcher 01/02, bara 11 mål per säsong men 42 respektive 31 assist) och två kassa säsonger (31 matcher 02/03 och 14 matcher 03/04)

Han spelade bara i bottenlag i NHL och var aldrig någon tongivande spelare. Dock var säsongen 01/02 bra vilket belönades med en all-star-match.

Jämför det med en av hockeyns giganter; Mats Sundin ...

Tokmoderaten sa...

Språkförbistringen är om inte total så nästan... Men om det är jag åsyftas som småfet och aldrig har varit på ett träningsfält så vill jag påtala följande: Jag är inte småfet, jag är kjempe-tjock! Och jag har tränat, för en sisådär 18 år sedan.

Däremot är slutsatsen om chipsätande helt korrekt!

Unknown sa...

Håper du forstod at det var en spøk (skämt) når jeg skrev at 2.000 milliarder norske kroner tilsvarte 500.000 milliarder svenske kroner. Svenske kroner er jo verdt så lite i forhold til norske kroner (10 svenske tilsvarer roughly ca 9 norske) at de er for Monopol-penger å regne. Beklager dårlig humor, men jeg er tross alt norsk ;-)

"Dessutom har Norge en olympisk kommitté som är bättre på att ge sina idrottsmän bra villkor vilket lett till framgångar." Tja. Olympisk komité høres fint ut, men jeg tviler sterkt på at vi bruker mer penger på idrett enn det Sverige gjør. Som et eksempel kan jeg igjen dra frem friidrettshallene, ishaller osv. Mange utøvere får ikke støtte i det hele tatt, og må stole på sponsorer. Det stemmer at skisporten pleide å få en del penger, men ikke andre sporter.

Janteloven står nok ikke noe svakere i Norge enn i Sverige. Faktisk tror jeg den står sterkere i Norge, men det er bare min personlige mening og ikke noe jeg kan bakke opp. Jeg har møtt svært mange svensker fra Stockholm som går kledd som italienere, wannabe Fabio's. Det virker helt malplassert for meg, og i Norge ville man bli ledd av. Men jeg synes i det store og det hele nordmenn og svensker er utrolig like. Bortsett fra språket er forskjellene minimale, og det tror jeg er grunnen til at vi går så godt sammen. Faktisk foretrekker jeg svensker! Dansker derimot er helt inkompatible med oss.

Når det gjelder norsk industri, har du helt rett. Norge investerer ikke nok penger i teknologi og andre industrier slik at vi har andre ben å stå på i fremtiden. Det er riktignok en stund til, men vi bør tenke på det allerede nå.

Det var ikke jeg som trakk inn selfangst, Quisling, Märtha Louise, lusekofter, företag osv. Det var det Fredrik og andre debattanter som gjorde da de forstod at jeg vant diskusjonen ;-)

"I dagsläget är Norge sämre än både Sverige, Finland och Danmark, vilket säger en hel del." Norge er dårligere enn Finland og Sverige ja. Betydelig dårligere, og har alltid vært det. Men sier det en hel del? Jeg trodde både Sverige og Finland var i verdensklasse? Norge er forøvrig bedre enn Danmark. Hvor var du siste mesterskap i Canada da Norge kom til kvartfinalen, mens Danmark endte på 12. plass?

"Slutsats: För att en sport skall vara "stor" bör den visas i norsk TV. Alltså är längdåkning och backhoppning världens två största sporter..." Nei, det en person som hevdet at nordmenn var helt ville når Shampo spilte i NHL, og det stemmer ikke, fordi ishockey ikke ble vist på tv en gang. Det er ikke det samme.

"Detta under Drillo-perioden då Norge var bra på träning men aldrig kunde leverera i skarpt läge." Kaller du VM-kvalik mot England, Nederland, Tyrkia og Polen (som Norge vant 1 runde før slutt) for trening? Vi kvalifiserte oss til tre mesterskap på rad, og i alle tre gikk vi enten videre fra gruppen eller ble slått ut i siste sekund (Mot Slovenia 3 minutter på overtid). Man kan ikke forlange mer enn det. Å bli slått ut av Italia er nesten forventet. Et land med 60 millioner mennesker og en utrolig fotballkultur er ikke hvem som helst.

Videre mener jeg du tar feil angående styrkeforholdet mellom Tippeligaen, Superligaen og Allsvenskan. Den norske og danske ligaen var bedre enn Allsvenskan for noen år siden, men nå er forskjellen minimal. Den norske ligaen har blitt klart dårligere, til tross for langt mer penger (TV-avtalen var verdt en milliard, ca det samme som den svenske). Synd, men sant. Lag som vinner serien ett år, rykker nesten ned påfølgende år. Det er ingen stabile lag i Norge akkurat nå. Rosenborgs storhetstid er over for lenge siden.

Joakim Draköga sa...

Hej igen, jag skickade en kommentar tidigare, men den kom visst bort. Jaja, jag får väl försöka komma ihåg den. Jag började med att tacka för god underhållning, det var längesedan som jag skrattat så gott åt kommentarer. Jag gav Geirwindsland en eloge för dennes iver och frenesi i skrivandet, jag skrev oxå att Geirwindsland måste tillbringa mycket tid med att "skydda" sitt land på detta ställe. Tack ska ni ha. Jag kan tipsa om Tokmoderatens kommentar i inlägget om dopade hästar, där är det en tjej som verkligen inte fattat vad det hela handlar om!

Joakim Draköga sa...

Nu har jag läst Gerwindslands senaste inlägg oxå, Jantelagen starkare i Norge? Hahaha kan inte vara sant. Sedan menar jag med att att norska och svenska ligan är lika svaga, medans danska ligan är på frammarch. Jag är ju Djurgårdare, och då förstår ju alla att Espen för mig är lika med Prins (Mikael Johansson är kungen), och (om jag ska fortsätta vara allvarlig) så tycker jag att alla norrmän jag träffat (10-20 personer) har varit urtrevliga, på ett "lusekoftsätt" ....

Tokmoderaten sa...

Bäste Norrman,

Först vill jag tacka dig för ditt djupa engagemang i denna fråga. Hoppas att du har haft lika kul när du läst mina kommentarer som när jag har haft när jag läst dina...

Jag uppskattar din humor, speciellt den om oss svenskar som underbetalda, enkelriktade arbetsmyror. Jag kommer visa detta för mina kollegor i vården och uppmana dem att skita i att åka till Norge och jobba framöver. Utan de svenska gästarbetarna skulle Norge få stora problem...

Att jag sänkte mig till Quisling är ett sätt att provocera. För ca 20 år sedan , när jag var vältränad och hade mer hår och hälften så många hakor träffade jag och en vän några mycket söta norska tjejer på en pub i London. Mycket trevliga, mycket sympatiska och åh så vackra. Det kändes som jag hade "halva inne" när jag med ett par dumma kommentarer om just denna Vidkun Quisling som den störste norske politikern genom åren fick dem att gå. Jag var full, dom drog utan ett ord och där satt jag som ett fån med min vän, övergiven och uppgiven...

Mattias Lönnqvist sa...

Min kommentar om Espen handlade främst om den mediatäckning som hans första flytt till NHL gav. Mitt intryck var att NRK blev fullständigt exalterade och gav det en massa uppmärksamhet. Det kan ju givetvis ha varit svensk tv som vinklade om det, men det var den bild som förmedlades i Sverige.

Sedan bör jag väl komplettera min tidigare bild kring norsk IT-industri. Jag har tidigare jobbat för ett norskt bolag (dock på det svenska kontoret) så det finns bra bolag även inom det segmentet, men Norge skulle behöva fler bolag inom IT, telekom och biomedicin för att få en bättre blandning av företag i landet. (Sedan har jag dessutom jobbat en hel del mot Telenor som är en riktigt intressant kund)

Det är också möligt att jag uppvärderat den norska ligan för mycket. Det var några år sedan jag höll koll på de nordiska ligorna, men då låg i alla den norska ligan ljusår före den svenska.

Joakim Draköga sa...

Hej igen:)
Hahaha! ljusår före den svenska, hahaha! den var bra Mattias, om det var ett skämt? Annars tycker jag att den norska ligan tidigare var Rosenborg, och inte mycket mer. Det är ju nu som norska ligan börjat komma upp sig, med flera lag som slåss om titeln osv.

Unknown sa...

Jada, jeg har hatt det morsomt med denne bloggen! Det er viktig at man ikke tar seg selv for høytidelig. Litt vennskapelig mobbing er jo bare morsomt! For svensker og nordmenn må da tross alt være verdens beste naboer? Kan noen nevne to andre land i hele verden som kommer bedre overens? Jeg kan ikke komme på noen. Mange land ville til og med gått til krig mot Sverige for å få igjen Jämtland og Härjedalen som jo var norsk. I Norge kan vi le av det - og gjør det. Og takk og lov for det!

Det stemmer at de svenske gjestearbeiderne er noe som både Norge og Sverige tjener på. Svenske servitører er kjent for sin meget gode serviceinstilling, og de jobber hardt. Det virker som om svenskene setter større pris på å ha en jobb. Nordmenn er rett og slett for bortskjemte! Og Fredrik, ikke vis denne bloggen til din vård, for jeg er nok ikke spesielt representativ for nordmenn (jeg har ikke engang bodd i Norge siden år 2000!). Vi trenger nemlig alle de svenske sykepleierne vi kan få.

"Det är ju nu som norska ligan börjat komma upp sig, med flera lag som slåss om titeln osv." Bare fordi det er flere lag som slåss om tittelen, betyr ikke at ligaen er blitt bedre. Sannheten er at Rosenborg er blitt langt dårligere. De hadde en fantastisk generasjon med spillere som samtidig ble gamle. Jeg kan i fleng nevne Skammelsrud, Mini, Hoftun, Bragstad, Sørensen, Brattbakk, Runar Berg, Ørjan Berg og Bergdølmo. Rosenborg var nesten kunstig gode, og et lite godt lag kommer nok aldri til å gjenoppstå i Norge igjen. Norske klubber har fått et stort økonomisk oppsving, og nesten alle klubber har ny helt nye og moderne stadion (samme som er i ferd med å skje i Sverige nå), men klubbene har fått lite ut av store ressurser. Mitt eget lag IK start tok sølv for et par år siden, men spiller nå i Adeccoligaen. Klubben har en spiller, Ygor, som tjener 5 millioner kroner i året (5.5 mill svenske). Hva tjener det beste spillerne i Allsvenskan? For ikke å snakke om Superettan? Jeg vet ikke, men slik det er i Norge er galskap.

Når jeg skrev "Hva har så Sverige? Henke??" mente jeg ikke at han var dårlig. Han var en spiller i verdensklasse. Merkelig at han ble i Skottland så lenge når han kunne spilt for en hvilken som helst klubb. Det jeg mente var at det ikke var noen andre stjerner på den tiden. Jeg vil jo nevne Jesper Blomqvist som jeg alltid syntes var undervurdert, men jeg vet samtidig at alle svensker vil le av meg når jeg sier det.

Mattias: Jeg kan ingenting om ishockey. Jeg hadde faktisk glemt at han også spilte for Columbus Blue Jackets, men husker at han spilte i en All Star-kamp. Jeg mener også å huske at han ikke bare ble kåret til beste nordmann (ikke så vanskelig ;-), men også som beste spiller i den svenske serien, mest verdifulle etc. Men mulig jeg tar feil, det er så lenge siden.

Ja, jeg har allerede sett Fredriks kommentar om norske dopede hester, men jeg har valgt å holde lav profil på den. Jeg har rett og slett ikke noe forsvar å komme med i sakens anledning. Det er en stygg, stygg sak som vil skade det norske omdømme i flere tiår fremover. Jeg skjemmes!

Men selv om Fredrik hater Norge og vi er uenige der, er jeg ekstremt enig i hans politiske kommentarer. Det er som om jeg skulle skrevet det selv!

Tokmoderaten sa...

Jag hatar inte Norge... men det är sant som det är sagt: "Den man älskar, agar man" ;-)