2008/08/29

EN STAT STYRD AV SJUKA HJÄRNOR, DEL 2


Det är snart dags att gå och knyta sig efter en dag i ensamhet... Förnatten ägnas alltid med fördel åt att försöka hitta något guldkorn att blogga om och i dag är det dags till en uppföljare. Den ryska ledningen och den statsstyrda pressen hos vår stora granne i öst har utmålat Georgiens stackars president Saakasjvili som galen, alltmedan de ryska ledarskapet utvecklar en alltmer uppenbar mental kollaps.

Såväl Putin som utrikesminister Lavrov har med sina kommentarer, sitt beteende och sin framtoning visat att man är mogna såväl tvångströja som spännbälte. Man har släppt loss den latenta förföljelsemani som tydligen ryms i varje rysk ledares genetiska uppsättning. Putin säger att USA startade kriget i Georgien, och Lavrov kallar sin franske kollega för "galning". I Lavrovs värld är en suverän stat ett virtuellt experiment och alla som inte tycker som den ryska ledartrojkan ( Putin, Lavrov och den icke ännu byx-myndige Medvedev... ) är spritt språngande galna. Det kan ju tyckas konstigt att alla andra är galna, och att den nyskapade Politbyrån är ett sansat gäng med ett rättspatos utöver det vanliga.

Skall man i den sörja av konfliktsökande, paranoia och våldshetsande som idag präglar nyhetsflödet från Ryssland hitta något positivt så är det väl det att vissa tidningar öppet kritiserar den väg Ryssland valt. Den ryska börsen dyker likt en IL-2 störtbombare alltmedan den "gode" Vladimir Putin klipper alla band med omvärlden med en gigantisk sekatör. Ryssland väljer en väg in i ensamheten, där enbart Kuba, Nordkorea, Venezuela, Iran och Vitryssland kommer stå vid landets sida. I övrigt står omvärlden fast i sina fördömanden avseende den ryska inmarschen i Georgien...
De har valt ett gäng fina vänner, den där KGB-agenten och den virtuelle ryske presidenten Medvedev.

Inga kommentarer: