2008/08/11

OHLY I GNESTA & RYSSEN I GEORGIEN


Jag är uppväxt i Gnesta, och har bott några år i denna sörmländska pärla. Runt orten har många människor sina sommarhus, jag har bland annat snackat med Will Farrell i kön på bolaget, jag har sett Lars Ohly flanera i de centrala delarna av Gnesta.

Samma Ohly har gjort det tradition att hålla sitt sommartal i Vackerby Hage, Gnestas fallfärdiga svar på en Folkets Park. Herr Ohly passar definitivt in i den miljön, med sina fallfärdiga idéer och med doften av koskit från Vackerby Gård som en perfekt inramning. I dag höll Lars sitt tal inför ovanligt få åhörare, gott så. Som vanligt utlovades höjda skatter, mer bidrag och som grädde på moset detta år en massiv kampanj mot ekonomisk brottslighet... Dessutom pratade han om FRA-lagar, och den minnesgode kommer väl ihåg när Alice Åström välkomnade alla FRA-kritiker till hennes och Lasses parti. Det är bara det att Vänsterpartiet är emot FRA-lagen för att man är emot en svensk säkerhetspolitik överhuvud taget. Medan vi som är kritiska från högersidan är det för att man genom denna lag grovt åsidosätter våra grundläggande friheter så leds ju vänstern av en man som kan tänka sig att köra ner den personliga friheten i sin kompostkvarn för att nå sitt mål, socialism i sin värsta form och planekonomi...

Lars Ohlys gamla favoritland Sovjetunionen verkar ha återuppstått i en ny skepnad, med samma aggressiva ledarskap och samma brist på respekt för sina grannländer agerar nu den ryska federationen. De ryska "fredsbevararna" fortsätter sin offensiv, utanför den del av Georgien som de säger sig "beskydda". Man sänker båtar, bombar civila städer och flygplatser och nu kräver man dessutom att få påverka vem som skall styra i Georgien. Man vet när en totalitär och galen stormakt är i farten när de försöker påtvinga sina grannländer marionettregeringar med våld. Just så agerar Ryssland idag, i morgon och länge till...

Det har varit mycket Georgien, men jag blir beklämd och upprörd över det som sker i Kaukasus just nu och behöver ventilera mina känslor. Jag är djupt tacksam över den respons mina bloggar har fått, med en oändlig ström av kommentarer och hela 2300 läsare på 3 dygn. Tack alla som läst!

2 kommentarer:

Thomas sa...

Undrar om Ohly kommer att slå ett kraftfullt slag i luften och kräva att Putin låter Tjetjenien utträda ur den ryska federationen. Där kan man på allvar snacka om folkmord!

bengt sa...

Att som Georgien bomba delar av sitt eget land, där invåmarna är mestadels ryssar, låter mer som en provokation än en ren krigshandling och naturligtvis svarade Ryssland med samma mynt. Väntade någon något annat?

Inte kan man tvinga ossetierna att bli medborgare i Georgien genom att skicka bomber? Obgripligt och skrämmande!