2008/08/16

EN GRÅ LÖRDAG PÅ GJÖRWELLSGATAN...


Jag slutade jobbet strax efter sju i morse, snabbt i säng i ett av de rum vi har på IVA för anhöriga till våra "kunder". Fyra timmar senare försöker jag vakna, rensa bort det värsta gruset ur ögonen och städa undan efter mig...
Efter en busstur med 4:an och en kort promenad i det gråmulna vädret så kommer jag fram till den ryska ambassaden på Gjörwellsgatan. Ett fåtal georgier syns till, de plockar fram flaggor och plakat. Inte många andra finns i närheten, trots att det bara är 10 minuter tills dess vi skall manifestera vår solidaritet med Georgien och dess folk. Allteftersom ansluter fler och när polisen flyttar oss till en gräsplätt mellan Socialstyrelsen och ambassadbyggnaden så är vi nog ett 100-tal trots allt.
Tal från Johan Norberg, Gunnar Hökmark samt Fredrik Malm ( ypperlig talare...! ) avlöser varandra, alla rörande ense i sakfrågan. Det Ryssland har gjort, och fortfarande gör är oacceptabelt. Stödet till den Georgiska staten och dess målsättning att gå vidare i sina demokratiska processer var unisont... Precis som vädret inom värlspolitiken, var vädret i Stockholm grått och med oro för vad som komma skall.
I Georgien har nu båda parter skrivit under fredsplanen. Ryssland skiter tydligen i vad man skriver under, eftersom ryska trupper kryper allt närmare Tbililisi, gräver ner sig på georgiskt territorium och fortsätter med såväl ödeläggelse som plundring. Man upphörs inte att förvånas över hur Putin med sitt anhang fortsätter att spotta världssamfundet i ansiktet...
Slutligen en reflektion: Under manifestationen idag var alla alliansens ungdomspartier med som arrangörer. Varför hörs eller syns inte SSU, Grön ungdom eller "Kommunistisk Ungdom" när det gäller att stå upp för en demokrati som angrips av Ryssland?
Hade det varit USA som startat en operation hade nog det röd-gröna laget varit hesa vid det här laget...

3 kommentarer:

Wiseman sa...

Ja, det är en jäkligt bra fråga var SSU, Ung Vänster, SAC och alla andra organisationer på vänsterkanten håller hus när det gäller Ryssland och Georgien. Fast vi vet väl alla svaret?

Maria Ferm sa...

Grön Ungdom var inte inbjudna till denna demonstrationen, jag antar att det samma gäller för de andra ungdomsförbunden du nämner.

Det är märkligt - är inte blocköverskridande uppbackning eftersträvansvärt i stora frågor?

Tokmoderaten sa...

Om det var så vill jag be om ursäkt Maria. I sådana här frågor borde vi alla kunna stå tillsammans, det visar en långt större styrka och ett betydligt större stöd!