2008/08/07

PÅ TIDEN, FREDRIK!


Äntligen! Varför bara så här sent...? Och varför först efter att Tolgfors idiotförklarat alla de som sett konflikten mellan FRA-lagen och den personliga integriteten? Nåväl, bättre sent än aldrig...

Att vi behöver signalspaning, i såväl eter som tråd tror jag alla som inser att vi måste kunna se hot i förväg förstår att vi behöver. Att denna signalspaning sedan regeleras i lag är väl också det självklart, för att inte ge FRA fria tyglar och bli en verksamhet som lever sitt eget liv utan kontroll och utan regler. Så länge denna signalspaning enbart syftar till att upptäcka hot mot rikets säkerhet som kan komma från andra länder, eller organisationer från andra länder så tror jag att en stor majoritet av svenskarna står bakom signalspaning som sådan. Inre hot skall FRA ge fan i, det har vi SÄPO till. Det är väl egentligen bara Lasse Ohly och hans stalinister som vill något annat i min föreställningsvärld och varför de inte önskar signalspaning är ju solklart...

Problemet nu är väl bara det att regeringen genom sitt synnerligen klumpiga agerande har gjort att gemene man förknippar FRA med massavlyssning av egna medborgare utan brottsmisstanke, genomläsande av personliga mail och allt annat som inte hör rättsstaten Sverige till. Som före detta officer associerar jag FRA med helt annan verksamhet, nämligen rikets stora öron österut.

Att regeringen även hävdar att denna signalspaning är viktig just med tanke på den inte alltför stabila, demokratiska utvecklingen i Ryssland medan man när det gäller försvarets dimensionering ser en helt annan utveckling är väl minst sagt förvirrande för den som vill att vi i Sverige skall kunna skydda oss.

Det är alltså dags att börja föra en politik där pusselbitarna passar, där folk förstår sammanhangen och där man inte är dum bara för att man är skeptisk och har farhågor som inte delas av regeringen. Först då kommer folk som övergett oss för att regeringen misskött denna fråga å det grövsta börja fundera på att komma tillbaka...
Andra bra inlägg, läs gärna Hagwall, Farmor Gun samt Mary.

13 kommentarer:

Unknown sa...

Men vad gäller Reinfel så bör nog devisen vara "hellre aldrig än sent". Den där jättebebisen kan uppenbarligen inte göra någonting rätt.

Tack för din synvinkel ang. "öron österut". Jag är inte lika paranoid över ryssen som andra uppenbarligen är, men det är graverande att man satsar på signalspaning samtidigt som man lägger ner hemvärn.

Lennart Nilsson sa...

"Att regeringen även hävdar att denna signalspaning är viktig just med tanke på den inte alltför stabila, demokratiska utvecklingen i Ryssland medan man när det gäller försvarets dimensionering ser en helt annan utveckling är väl minst sagt förvirrande för den som vill att vi i Sverige skall kunna skydda oss."

Det vettigaste jag hört på ett tag. Varför har ni satt en vapenvägrare som försvarsminister?

Lennart Nilsson sa...

och så gillar du Depeche dessutom!

Tokmoderaten sa...

Tack Lennart. Ja, visst är jag både klok och fulländad!

Ambiguousness sa...

Kan det vara så att öronen österut hjälper oss att ta beslut när det är dags att åter börja bygga ut försvaret och tills dess satsa på en liten men högkvalitativ organisation som bas?

Reinfeldt behöver komma ut ur sitt sommarlov, avsluta FRA-debatten och börja föra debatten om hur vi bäst ska möta de utmaningar framtiden har i sitt sköte, något som fullständigt tappats bort i sommar.

Tokmoderaten sa...

Risken finns att det är för sent då man börjar höra. Redan i dag så krackelerar skönmåleriet rejält med en alltmer aggressiv rysk utrikespolitik i Kaukasus, runt Arktis och mot sina gamla lydstater. Detta blundar man för. Jag vill inte se en återgång till det gamla invasionsförsvaret, men jag vill se ett insatsförsvar som är tillräckligt starkt för att verka avskräckande även på hemmaplan. Minns anpassniningen av försvaret under slutet av 30-talet, när var vi klara? Jo, när kriget var över...

zh sa...

Det märks att du är en "tokmoderat", för tokig och moderat är du allt väl, om du anser att vänsterpartiet är stalinister, herregud.

Tokmoderaten sa...

Zana: Jag överdriver, det erkänner jag. Men om man läser Lars Ohlys citat från sent 80-tal fram till slutet av 90-talet så ser man där en person som anser att den personliga friheten är underordnad nödvändigheten att leva i en socialistisk stat. Dessvärre tror jag att Ohly lever kvar i sin annars utdöda ideologi, han har bara gjort avbön för att det var ett nödvändigt ont, för att V skulle överleva politiskt överhuvudtaget.

zh sa...

En människa kan utvecklas otroligt mycket på 1år. Tänk hur mycket 20-30 år kan göra med en människa. Var du samma människa som du var för 20 år sedan? Samma värderingar, samma syn på världen? Dessutom, kan jag garantera dig, att jag är en hängiven demokrat, och skulle aldrig kunna vara medlem i vänsterpartiet om det fanns stalinistiska tendenser. Med insyn i partiet: kan jag lova dig, demokrati, är något vi bryr oss om och värderar högt.

Mattias Lönnqvist sa...

Vänsterpartiet har en del vettiga medlemmar, men är i dagsläget ett kommunistiskt och diktaturkramande parti och det är bedrövligt att socialdemokraterna släppt sitt motstånd mot kommunister i regeringen.

Under Gudrun Schyman skedde en demokratisering av partiet och de var på väg att bli ett demokratiskt socialistiskt parti. Nu är de käpprätt på väg åt andra hållet och borde behandlas på samma sätt som SD, dvs inga formella samarbeten bör ske med dem.

Bara det faktum att det fortfarande finns partistyrelsemedlemmar som är medlemmar i Svensk-Kubanska föreningen eller att man inte tagit avstånd från dem är skäl nog att betrakta vänsterpartiet som ett kommunistiskt parti.

Även om Ohly numera inte vågar kalla sig kommunist (även om han fortfarande är det) hjälper inte när ungdomsförbundet fortfarande leds av en uttalad kommunist.

Eftersom alla kommunister är samma skräp, oavsett om de kallar sig kommunister, Leninister, Stalinister, Maoister eller what-the-fuck:ister så kan man mycket väl kalla vänsterpartiet för ett stalinistiskt parti.

zh sa...

Mattias:

Man kan klart och tydligt se att du inte är medlem i (V), inte för att dina åsikter går isär, utan för din sjukt vridna syn på hur organisationen ser ut. Vi är ett demokratiskt parti, med en partistyrelse, kongresser, etc. Vi arbetar konsekvent på att förbättra interndemokratin.

Två, vi har tagit avstånd från Kuba. Kolla på vänsterpartiet.se så ser du, dessutom, om vi har kubavänner i partiet, vad tycker du vi borde göra? Exkludera dem för de tycker en viss sak? det är ju inte ... demokratiskt, min vän.

Sluta hyckla!

Mattias Lönnqvist sa...

Zana:

1. Ohly är kommunist, även om han inte vågar kalla sig det längre
2. De förnyare som fanns har utmanövrerats ur partiet.
3. Ida Gabrielsson är kommunist.
4. Ni har inte tagit avstånd från Kuba eller Svensk-kubanska föreningen.

Jag beklagar att du tycker att det är jobbigt att vara medlem i ett kommunistiskt parti, men det är knappast mitt problem.

Tokmoderaten sa...

Go Mattias! :)