2008/08/08

DE FASANSFULLA FRISKOLORNA


Är det inte konstigt att det skall vara färgen på styret i kommunen som skall avgöra ifall man som elev skall kunna vara med och påverka sin egen skolgång genom aktiva val? Så är det ju nu, när det socialdemokratiskt styrda Gävle vägrar släppa in ett fristående gymnasium i sin stad trots att skolverket tycker att det är bra. Vad som sker i min egen hemstad Sundbyberg efter Spira/Wijkman-avhoppet och det socialdemokratiska maktövertagandet visar även det vad sossar anser om friskolor.

Här finns en tydlig skiljelinje mellan oss i alliansen och våra motståndare. Medan vi tror gott om människan, att man faktiskt vet bäst själv hur man vill leva sitt liv, vilken skola man vill gå i, vilken hemtjänst man vill använda på ålderns höst eller för all del vem som skall sköta äldreboendet man eventuellt flyttar till så anser sosseriet att politiker vet bäst. I sin allsmäktiga visdom så är det de socialdemokratiska politikerna, ivrigt påhejade av sina vapendragare i vänstern och med måttlig entusiasm från Miljöpartiet, som vet vad just Du behöver... Valfriheten är farlig, den urholkar de kommunala alternativen och får dig förvirrad.

Själv anser jag att konkurrens är bra, inom såväl skola ( märk väl att jag är emot religiösa och politiska friskolor! ), hemtjänst, sjukvård som äldreomsorg. Orsaken till detta är ju dels att jag tror att man vet bäst själv vad man vill, och dels att kommunens verksamheter mår bra av lite utmaning. Vad ett monopol innebär syns ju tydligt när man tittar på den kritik som nu riktas mot SJ, och företagets minst sagt kundfientliga policy... En verksamhet som inte utmanas faller, helt naturligt, in i någon sorts bekvämlighetstilsstånd där utvecklingen är sparsam, där man nöjer sig med det medelmåttiga och inte har några visioner. Självklart har den kommunala skolan en framtid, men då får man ju se till att bli ett attraktivt alternativ för eleven. Detsamma gäller ju kommunal hemtjänst, landstingets sjukhus eller det kommunal äldreboendet. Visar man kvalitet i sin verksamhet, så kommer man alltid finnas kvar.

Är det då OK att de sossestyrda kommunerna vägrar friskolor att etablera sig. Egentligen ja, väljarna har ju trots allt sagt sitt ( förutom i Sundbyberg där alliansen faktiskt vann valet... ) och därmed markerat att man gärna låter politikerna utforma livet åt väljaren. Så är det ju i Gävle, där har väljarna sagt sitt. De vill inte kunna välja. Gud vad tungt för dessa människor att det finns flera olika banker, matbutiker och hamburgerkedjor att välja mellan.

Så kontentan av det hela är alltså: Respektera kommunens vilja, kom inte med några pekpinnar uppifrån - det förlorar vi bara själva på. Visst är det tragiskt att alla inte får leva enligt Mats Gerdaus intentioner om rätten att kunna påverka sitt liv. För de flesta Stockholmare är detta nuförtiden en självklar del av vardagen, en möjlighet att väga för och emot som jag uppskattar. Den dagen Gävleborna ser att gräset är grönare på söderöver så hittar de nog frälsningen, de med...

3 kommentarer:

Daniel A sa...

Jag tycker att friskolor ska få finnas med fri etableringsrätt, om dom tar ansvar också. Om en skola kursar idag så går ansvaret över eleverna automatiskt över till kommunerna. Och det tycker jag är fel. Har man åtagit sig ansvaret över att ge eleverna en utbildning, så ska man hålla det också hela utbildningsperioden så att eleverna inte tvingas byta skola bara för att den privata sektorn inte klarar av att hantera sin ekonomi.

Joakim Draköga sa...

Det här är en kommentar till Mona Sahlins citat vid sidan om. Om hon är rätt citerad, så skäms jag ögonen ur mig att hon möjligen kan bli Statsminister i framtiden. Att ha en statsminister som SKÄMS över den svenska kulturen, identiteten och historia! Påstår hon att vi(Sverige) inte har någon historia? Jag är helt enkelt helt lost... Hon försöker alltså vinna poäng i Turkiska ungdomsförbundet, på bekostnad av att sälja ut sin egen identitet...Jag svär inte ofta, men FYYYYYYYYYYYYYY FAAAAAAAAAAAAANNNNNNNNN vilken låg människa hon är. OBSERVERA! att jag tycker detta om citatet stämmer....

Tokmoderaten sa...

Citatet stämmer, och din observation om hur Mona fungerar är också korrekt.