2008/08/14

ETNISK RENSNING, EN NY "REAGAN" I HÖST TACK...!


Nu har ryssarna med sina banditgäng i hasorna börjat terrorisera de etniska georgier som bor i sitt eget land men ändå inte. Att de bor i en del av Georgien som har en större andel av ossetier, som så finurligt fått såväl ryska pass som ryskt medborgarskap av grannen i norr, får de nu lida för. Målet är självfallet att fördriva, eller eliminera. Detta är det folkmord som Putin snackade om... Man riktigt förstår varför ryssar och serber älskar varandra, det serberna praktiserade i Kroatien och Bosnien under 90-talet får nu sin ryska uppföljning i Kaukasus. Samma idéer, samma galenskap men olika personer i Putin och Milosovic...

I den situation vi är nu, med en stormakt som utan skröpler blandar sig andra länders inre angelägenheter och använder våld i en utsträckning vi inte sett på länge är vi med sju-milakliv på väg mot något som kommer bli ett "Kalla Kriget Part 2". Kalla kriget 1 avslutades i mångt och mycket tack vare min favorit bland amerikanska presidenter, Ronald Reagan. Jag har tills relativt nyligen tyckt att Obama skulle vara ett spännande val i höst, men nu har jag omprövat detta. Dessutom tror jag att konflikten faktiskt gynnar en gammal stöt som John McCain i valet... Jag har ändrat mig och ser gärna att denna hök får ta sig an den dubbelhövdade örn som är Rysslands symbol och den ryska viljan att röra sig i riktning mot konfrontationen...

Reagan lyckades ju med att rusta Sovjetunionen till upplösning. Hur McCain skall göra om han vinner valet vet jag inte och om Obama vinner så spelar det ingen roll att han är en mästerlig talare, det kommer krävas "guts"...

Det Ryssland vi ser nu är faktiskt ett land där man genom kloka satsningar på infrastrukturen, industrin, olje- och gasutvinning och militären som på många sätt är en svårare motståndare om man väljer den vägen. Att hoppas att Ryssland skall besinna sig, och foga sig efter de spelregler som faktiskt finns i det internationella umgänget är nog bara en dröm. Mardrömmen har kommit, det är bara frågan om hur läskig den blir...?

Själv sitter jag och myser till några klipp med Reagan på Youtube... Vilka? Se här.

1 kommentar:

Mattias Lönnqvist sa...

Tyvärr är det tveksamt om Reagans strategi skulle fungera mot Ryssland. Detta av flera skäl:

1. Sovjetunionen hade en "krigsekonomi" dvs deras resurser var så ansträngda att de egentligen bara hade två alternativ; gå ut i krig eller reformera ekonomin. Detta kan jämföras med Tysklands ekonomi 1938. Som tur var valde Sovjet att försöka reformera ekonomin. (Detta är också en anledning till att det gick så illa för Ryssland de första åren av marknadsekonomi; deras ekonomi var helt enkelt körd i botten). Ryssland av idag har en mer fungerande ekonomi med stora inslag av marknadsekonomi.

2. Sovjetunionen hade inte samma intäkter från råvaror. Rysslands kassakista svämmar över av importintäkter från olja och gas (och en del andra råvaror)

3. Sovjetunionen hade en gigantisk armé, vars underhåll var eftersatt. Den Ryska armén är mindre (även om den fortfarande är stor) och de har förnyat materielet och skött underhållet. Ryssland har fortfarande utrymme att bygga ut sin militär innan de ens är i närheten av Sovjets militära kostnader.

4. Usa hade en välskött ekonomi med budgetutrymme för upprustning. Usa av idag har en pressad budget med gigantiska underskott. Dessutom dras man med stora kostnader för sin närvaro i Irak och Afghanistan. (På samma sätt hade Sovjet kostnader för sin dåvarande närvaro i Afghanistan, inga jämförelser i övrigt)

Kort sagt; ett chicken race i form av upprustning skulle antagligen knäcka Usa snabbare än Ryssland.