2008/08/30

ATT IDIOTFÖRKLARA FÖRÄLDRAR


I jämställdhetens namn kommer man undan med mycket. Till exempel så anser sig Socialdemokraterna att man med hänvisning till just jämställdheten måste in med pekpinnar i de enskilda föräldrarnas liv och ta över beslutanderätten i familjerna. I sossarnas Sverige är det just de socialdemokratiska politikerna genom Ylva Johansson som vet bättre än mamma och pappa om vad som är bäst för deras barn.

Visst är det så att det skulle vara bättre ifall man delade mer jämlikt på tiden man är hemma i samband med tillökning i familjen. Men A och O är att man själv vet bäst om man bäst delar på denna tid. Då både jag och mina fyra söners mamma är i vårdsvängen finns det definitivt ingen löneskillnad som gör att just jag var tvungen att gå och jobba för att få ekonomin att gå ihop. Detta är väl annars det vanligaste argumentet, men att männen oftast har mer välbetalda jobb och därför ett större ansvar för familjens ekonomiska försörjning är ju ett närmast ett tragiskt faktum. Nej, orsaken till att jag stannade hemma marginellt mer än den månad jag var "tvungen" att vara hette amning och vilja... Jag hade gärna varit hemma mer, men Therese hade ju mjölk i sina bröst. Även om mina tuttar är nästan lika stora så kommer det inget ur dom hur mycket jämställdhetsextremisterna än vill. Att alla fyra ammade länge, nästan ett år hade ju därför sina konsekvenser. Sedan ville Therese vara hemma mer, och jag hade mycket tid över för knoddarna ändå... Det var vår vilja, men den bryr sig inte sosseriet om.

Jag förstår att man kan ha synpunkter på att man av ekonomiska skäl låter gubben gå till jobbet medan barnet utlämnas i händerna på en kvinna, hujedamig... Kampen mot de låga lönenivåerna i de kvinnodominerande yrkesgrupperna är ju något som socialdemokraterna pratar vitt och brett om men utan att göra något. Själv minns jag Kommunals "Vi tar fajten!"-strejk för några år sedan. Skälet till att strejken blev ett fiasko låg i att Kommunal motarbetades i sina strävanden av först Göran Persson och senare Wanja Lundby-Wedin... Det är lätt att snacka, men svårare att få till det. Den kampen förs ju inte genom kvoterad föräldraledighet, utan i lönerörelser. Att kvinnolönerna då stiger som mest under alliansens styre borde ju få våra antagonister att reflektera över sina misslyckanden tycker man...

Att barnet skulle få det bättre bara för att pappa får vara hemma hälften av tiden för att sossarna tycker att denna enhetslösning passar alla svenska familjer är ju en skrämmande människosyn. Man idiotförklarar föräldrar, som ju borde veta vad som är bäst för sina barn. Eftersom alla barn och vuxna är unika, precis som alla familjebildningar så måste det finnas unika lösningar. I min värld utformar man bäst sin tillvaro själv och i samarbete med de som står mig närmast... Ingen politiker utan någon som helst insikt i mitt liv skall med pekpinnar tala om hur vi skall leva, vi föräldrar vet bäst vad som är bra för just våra barn!

Socialdemokraterna för en politik mot familjer där piskan viner och där man anser sig stå över familjen rent intelligensmässigt. Vi moderater arbetar med morötter istället, att genom lättnader och en förståelse för människans unikum hitta lösningar som tar hänsyn till just det unika...

13 kommentarer:

Anonym sa...

...klåfingrigt! Låt föräldrarna helt bestämma själva hur ledigheten ska fördelas eller inte.

Anonym sa...

Dumheter. Kvinnor har närmare till sina barn. Biologi. Socialdemokratin är förpestad av ideologisk obskurantism. Alla skall tryckas ner i samma mall. Här är det Politikerna som ska styra våra privaliv. Usch!

Bo sa...

Det kan tyckas vara ett dumt förslag, men det bleknar ju i lagen om massavlyssning som antagits.

Tjockalocka sa...

Tycker du det är unikt att drygt 80% av föräldraledigheten inte tas ut av pappor..?

Ni moderater står verkligen för progressivitet och framåtskridande.

Helamning i >1 år? Skulle inte tro det va? De flesta barn äter både lunch och middag vid den åldern, och det går utmärkt att placera bröstmjölk i flaska. Tror snarare på viljan i det fallet, och isåfall är det väl ännu större anledning till att fördela föräldraledigheten som den borde vara fördelad.

Tokmoderaten sa...

Bo... Även om alliansen har varit fruktansvärt korkade i sin hantering av FRA-lagen så har ju även detta jävla påhopp sitt ursprung hos S. Det verkar Mona och Bodström ha förträngt numera.

Tjockalocka: Vad skönt med människor som jag inte känner, som inte vet om min familjesituation, som inte har den minsta uppfattning om hur kräsmagade mina ungar var och är och som sedan vill lära mig hur vi får livet att gå ihop på bästa sätt. Jag tackar dig för din allsmäktiga visdom, eftersom vi inte själva är kapabla att se vad som passar oss och våra barn bäst. Underbart att det då finns dessa allvetande sossar som med lagar och förordningar skall få oss att bete oss enligt partiets normer.
Människor vill olika, och om ni tror att man med kvotering ökar viljan att ta hand om sina barn på bästa sätt säger det mer om er än om mig. Jag vill mina barns bästa, jag lever mitt liv efter den viljan - kom inte och berätta för mig hur jag skall tillgodose mina barns behov av pappakontakt. Men om du prompt måste veta jobbar jag natt i vården, och har därför en fruktansvärd massa fritid som nuförtiden går till sönernas sportande, läxor och harmoni. Så acceptera att det ser olika ut i olika familjer. Och att familjen vet och gör det som är bäst, med vissa undantag...

Tjockalocka sa...

Jag trodde att politiker åtminstone skulle klara att skilja på sak och person. Och förstå att det privata ofta är politiskt.

Jag har aldrig pratat om din familj, nånstans, jag vänder mig bara mot alla dessa bortförklaringar av varför pappor generellt inte "kan" ta ut mer än sin pappamånad. Amning till exempel. Och där påpekade jag att de flesta barn inte helammar länngre än 6 månader, och att det dessutom GÅR att lösa, om man vill.

Tack för ditt svar. Jag blir tyvärr bara ännu mer förvånad över min tidigare politiska hemvist.

MVH,
Tjockalocka

Den förvånade pappan sa...

Jag är också emot kvoteringar av alla slag och jag tycker i teorin att staten inte ska lägga sig i. Men i den här frågan kanske det behövs.

Det tragiska faktumet är att cirka 80 % av föräldraledigheten tas ut av mammor och i många fall skylls det på ekonomi eller biologi. Jag har aldrig hört talas om någon pappa som ångrat sin tid hemma med sina barn så det kanske behövs i spark i baken på vissa familjer för att papporna faktiskt ska välja att vara hemma. Missar man sina barns start i livet undrar jag om man i praktiken någonsin kommer ifatt. Jag kanske har fel, men det måste ju finnas en anledning till att mammorna fortsätter att arbeta deltid i stärre utsträckning än papporna. (Och nej, jag tror inte att det beror på biologi)

I vårt fall tjänar jag betydligt mer än min sambo, men det innebär inte att jag inte tänker vara hemma. Att bara vara hemma en månad är inte ett alternativ för mig och jag kan inte förstå att det är det för andra. Personligen tycker jag att det är tragiskt att det beövs mamma- och pappamånader, men det kanske är enda sättet för pappor att förstå att det är bra att vara hemma med sina barn, inte för staten, utan för dem själva.

Innan du bärjar skrika sosse så vill jag bara tydliggöra att jag inte är socialdemokrat.

Tokmoderaten sa...

Pappan: Vad bra att du inte är sosse, men det finns ju vedervärdiga alternativ ;-)

Och på vilket sätt missar man sina barns start i livet för att man är hemma 2 eller 3 månader isf 6? Det finns ju annan tid, som för mig som vårdanställd. De pappor som uppenbarligen skiter i sina barns uppväxt kommer man nog dessvärre inte tillrätta med genom att kvotera föräldraledigheten.

Och Tjockalocka: Det handlar i högsta grad om person, och politik. Jag ser politiken som ett instrument för att ge människor möjlighet att utforma sina liv efter de val man gör. Politikerna skall underlätta medborgarnas tillvaro. I den mån vi behöver hålla på och lägga oss i hur föräldrarna tar hand om sina nyfödda förordar jag att man använder morötter isf piska.

Och tack för dina inlägg, och förlåt om jag brusar upp. Men frågor där den ideologiska skillnaden blir tydlig triggar mig lite för mycket. Trevlig söndag!

Lenox sa...

jag tänker på min kompis som öppet sa att han inte ville vara hemma för det var så jäkla tråkigt att gå omkring med ett barn som bara gick omkring och som ville gunga.

Jag ser att många pappor tar ut föräldraledigheten på sommaren, på fredagar, när barnen är lite äldre och jag tror att det det där med rastlösheten och tråkigheten kanske har något med det att göra fast ingen vågar säga det.

Den förvånade pappan sa...

"De pappor som uppenbarligen skiter i sina barns uppväxt kommer man nog dessvärre inte tillrätta med genom att kvotera föräldraledigheten."

Nej, det stämmer naturligtvis, men det var inte dem jag syftade på. Det finns många pappor som bryr sig om sina barn, men som inte är närvarnade i så stor utsträckning som jag tror är önskvärt, för sig själva och för sina barn. (Igen, inte för statens skull utan för sig själva).De som inte bryr sig kommer man aldrig åt.

"Och på vilket sätt missar man sina barns start i livet för att man är hemma 2 eller 3 månader isf 6? Det finns ju annan tid, som för mig som vårdanställd."

Jag tror att man missar en hel del om man inte är hemma och har det fulla ansvaret, och jag tror att det väldigt ofta beror på att det är så enkelt att låta mamman ta det ansvaret.

Personligen tycker jag att förslaget är ett förslag som gynnar pappan och uppmuntrar pappor att vara hemma. Det tycker jag är bra, även om jag, som jag redan sagt, är emot kvoteringar.

"Andra verdervärdiga alternativ", ja visst finns det... Men om du tror att jag röstade på V eller Mp så har du fel...faktiskt.

Grottolle sa...

Nu är det ju lika mycket valfrihet med S förslag som det är med det Alliansen införde att betala 3000 kroner för att vara hemma med barnet. Så när det gäller valfrihet kan nog alla ta varandra i hand. Lite svårare då att välja bort FRA som ni moderater vill genomföra och som S stoppade när dom satt vid makten.

Jennie sa...

Nej, Fredrik, politiken ska inte underlätta för medborgarnas tillvaro. Politiker ska, i enlighet med den ideologi de representerar (i bästa fall)verka för ett bättre samhälle via lagstiftning.

Och på många sätt tror jag faktiskt att politiken vet bättre vad som är bra för medborgarna. Det har historien lärt oss om inte annat: I Sverige är barnarbete förbjudet, alla barn har skolplikt och man får inte slå sina barn - alla dessa lagar är, när man reflekterar lite, förmyndarmässiga. Tack och lov har vi dem ändå.

Ingen sosse, och ingen annan heller, kommer att tvinga någon mamma att börja jobba tidigare än de själva vill. Därmed finns på förslag att föräldraförsäkringen ska individualiseras, det är alltså en ekonomisk fråga. Amma hur länge man vill, visst, men inte bekostat av skattebetalarnas pengar. En sådan ståndpunkt torde du, som moderat, kunna sympatisera med.

/ Majema

PS: Kalla mig gärna sosse.

Tokmoderaten sa...

Tack för alla vitaliserande inlägg! Frågan berör uppenbarligen... Om jag börjar med pappan: Valhemligheten får du behålla för dig själv... ;-)
Jag kunde under mina lediga dagar ta det fulla ansvaret, medan dåv sambon kunde åka och fika med kompisar eller shoppa eller så kunde vi båda två göra något tillsammans med det lilla livet. Fördelen med oregelbundna arbetstider ser man som bäst i dessa lägen. Att mamman initialt får ett större ansvar för barnet är väl naturligt, det ligger ju i biologin.

Övriga: Tack för synpunkterna!