2008/08/11

"FREDSBEVARNA" SKAPAR KRIG


I lite drygt sex timmar kunde jag hålla mitt löfte om att låta fingrarna vila om den ryska invasionen av Georgien. Detta då mina förhoppningar om att de omvärldens och de georgiska försöken att få en vapenvila till stånd inte på något sätt verkar vara i Rysslands intresse... Tvärtom öppnar Ryssland upp nya fronter, skiter i sina tidigare bedyranden om att hålla sig inom utbrytarstaterna och tränger allt djupare in på områden som inte ens en Putin kan hävda befolkas av "ryska medborgare som behöver beskydd".

På den ryska agendan verkar det snarare finnas ett mål om att avsätta den demokratiskt valda regeringen i Tbilisi, och enligt tidigare praktiserat sovjetiskt mönster tillsätta en marionettregering á la Afghanistan 1980, Tjeckoslovakien 1968 eller Ungern 1956. Hur den ryska regeringen kan avkräva Georgien ett löfte om att aldrig någonsin angripa sina utbrytarstater övergår mitt förstånd. Om det från dessa områden utförs attacker, skall inte Georgien få svara?

Västvärlden måste nu med alla medel stötta Georgien. I första hand med att få slut på striderna som ödelägger landet, såväl de regeringskontrollerade som de av väpnade separatister kontrollerade delarna Abkhazien och Sydossetien. När detta har skett måste man skyndsamt ge säkerhetsgarantier till Georgien, gärna som NATO-medlemskap och tillföra resurser så att landet ges förmågan att försvara sig mot sin antagonist i norr. Dessutom måste de västliga demokratierna tydligt markera mot det ryska tyranniet att detta på inget sätt är acceptabelt, att man helt enkelt vägrar ha något att göra med ett land som så uppenbart skiter i sina grannars grundläggande säkerhetsbehov och med våld försöker pådyvla dessa sin egen politik och sina egna sjuka värderingar.

Vad gäller hur vi i väst fram tills nu sett på Ryssland så måste alla nu ta sig en rejäl funderare på hur man framgent skall hantera sin säkerhetspolitik. Genom mina känningar i Estland har jag fått veta att man med största säkerhet kommer inleda en kraftig förstärkning av landets försvarsförmåga, eventuellt kombinerat med baserandet av NATO-trupp i de områden där det kan tänkas finnas en möjlighet att Putin med sin lydige knähund Medvedev skyndar till en separatistisk rysk terrorcells hjälp. Även Polen är på tårna, och kommer vis av sin historia förstärka sitt försvar.

Även i Sverige kommer vi nog få en het debatt om hur vårt försvar skall se ut i framtiden. Allt annat än en rejäl förstärkning av den nationella försvarsförmågan är att betrakta som vansinne eller ett ogenomtänkt landsförräderi...

18 kommentarer:

nagazi sa...

Äntligen en person som inte är avlönad av FSB som vågar yttra sig.
Det är dags för väst att visa att allt tal om att försvara demokrati och frihet inte är tomt prat.
Dags att Ryssland att dess övergrepp måste upphöra.
Först Chechenien och nu Georgien.
Vem står på tur?

Anonym sa...

1-Detta är en mycket svarare problem än vad man skriver i Sverige. Flera nyheter är vinklade .

2-Georgien och USA har sina intresse på spel. Men de förväntade sig inte en sådant stor rysk respons.

3- Det verkar som att det finns mer i spel och här spelar USAs ekonomiska intressen en stor roll, som i de flesta krig i mordern tid.

4-Detta handlar inte om att Ryssland går in i georgien utan anledning som USA-Irak, utan andra saker har hänt som inte har nämnts, som västvärlden har lite informatioin om eller som de blundar för.

5- EU har glömt sin historia och ser USA som världspolis och försvarare, men en sak är klar. Det var Ryssland som besegrade både napoleon och hitler. Rysland, ryska intressen, ryska medborgare ska man inte leka med, en stark stolt nation som alltid har man sett up för och varit rädd för specielt i Sverige.

6-Ska man lyssna på nyheterna i Sverige? när, den officiella så kallade utrikesexpert carl bild är en spring pojke till USAs intressen. I moskva skulle de skicka Carl Bild för att hämta kaffe medan de stora personer bestämmer. Sluta med att höja up honom så mycket internationellt när sånt är inte frågan.

7-Jag stödjer rysslands agerande, jag anser att det är korrekt att tillgripa när det är folkmord specielt mot ryska medborgare.

Lilla Sverige ska inte oroa sig för det. Detta ska gå fort och fint.

Anonym sa...

Detta är en mer komplicerad ämne än vad man tror, och lilla sverige med sina "experter" som carl bild ska hålla sig och lösa konflikter i norsborg istället. Carl bild är en spring pojke till USAs ekonomiska intressen i regionen, det vet alla, i moskva skulle ingen ta carl bild som en seriös person, snarare skulle de skicka honom för att hämta kaffe.

Jag som har tillgång till att se båda sidorna kan förstå och stödjer Rysslands aggerande om att försvara civila och stopa folkmorden.

nagazi

Ryssland stödjer
INTE utbrytarrepubliker, INTE Chechenien, INTE kosovo, INTE sydossetien, INTE abchazien, det vet du mycket väl om du är georgier.

Ryssland går in för att georgierna började döda befolkningen i de områden och begå folkmord.

Vid sidan om ekonomiska intresse from USA, georgier är intresserade att hå EU och västvärldens stöd och jag kallar de för hycklare. De själva vill helst att USA de ska sätta in trupper. Men det kommer inte att ske, för det kommer inte Ryssland att acceptera.

Detta är en lång historia, många som skriver som bloggaren här, hämtar sina kunskaper från vinklade nyheter.

Detta är en konflikt endast mellan ryssland och georgien.

De andra vet väldig lite om vad som pågår under bordet.

Arthur sa...

Hur kan denna psykopat som uppträder med EU flagga bakom sig utan dess godkännande kalla sig en normal människa med sina misberäkningar att USA eller NATO kommer att stå bakom honom när han anfaller Ossetien för att utplåna en hel nation och efter allt detta kalla sig själv a 'young european democracy'.På grund av en sån idiot har 2000 civila dött och hela nationer kommer att betalla högt pris.När Milosevic dödade muslimer i Kosovo så var han krigsförbrytare och när Saakashvili utplånade hälvten av Ossetien och hans soldater kastar granater i dem källarna där barn kvinnor och gamlingar gömer sig och kör tanker på obevapnade stakars människor så behövar han stöd från Jävla USA och dess rövslickare Carl Bildt.

Tokmoderaten sa...

Så många ord, så lite vett! Så många lögner att man baxnar... Förmodar att det är ryssar som fabulerat ihop de senaste inläggen, och det må ursäkta dem en aning då krig ofta berusar båda sidor i nationalistisk anda och i Ryssland späder man mer en gärna på denna nationalism med ett potpurri av lögner. Folkmord? Ja, möjlligtvis utfört av Ryssland på georgier...

Mattias Lönnqvist sa...

1. Sydossetien är en del av Georgien. De utbrytare som styrt regionen har gjort det eftersom Georgien inte haft tillräcklig militär styrka för att återbörda ordning i den delen av landet. Sydossetien är inte erkänd som ett eget land och är folkrättsligt att betraka som en del av Georgien.

2. Sydosseterna flyttade in i Georgien och området har alltid varit en del av Georgien. De enda gångerna det varit en del av Ryssland är när Ryssland och senare Sovjetunionen införlivade regionen med våld.

3. Georgien har en demokratiskt vald president. Ryssland har det inte.

4. Georgien är en äkta demokrati. Ryssland är det inte.

5. Eftersom det rör sig om Georgiskt territorium är det givetvis upp till Georgien om de vill ha icke-Georgisk trupp stationerad där eller inte.

6. Konflikten är ett typ-exempel på en aggressiv granne som ger sig på ett svagare land. Jämförelsen med Hitler-Tysklands annektering av Sudetenland.

7. Ryssland besegrade inte Hitler-tyskland. Det var flera faktorer som spelade in:

* Rysk kanonmat
* Amerikanska pengar och materiel
* Västmakternas öppnande av en andra front i Europa och västmakternas vägran att sluta separatfred med Tyskland
* Västmakternas luftherravälde
* Japans vägran att öppna en andra front i Sovjetunionen
* Militära misstag av Hitlertyskland (anfallet på Stalingrad som den viktigaste)

För övrigt blev Napoleon besegrad av den ryska vintern och rysslands undermåliga infrastruktur (Ryssland har alltid varit teknologiskt efterblivet) och inte av rysk militär.

Tokmoderaten sa...

Jag börjar hysa djupa känslor för dig Mattias, inte kärlek men nästan... ;-)

Raspie sa...

Att rysshatet fanns det visste jag men att det kunde agera som kontaktannons för "män" visste jag inte. Nu när ni har äntligen funnit varandra så kan ni förvränga fakta och briljera med era "kunskaper" så mycket ni vill i ett enskill rum.

Kör hårt pojkar!

Tokmoderaten sa...

Raspie,

Världen behöver mer kärlek, inte hat. Det har väl de senaste dagarna tydligt visat... ;-)

Det är skillnad att hata Ryssland som land och dess folk i relation till det absurda maktspråk som Putin/Medvedev har lagt sig an med... Jag hatar dessa mäns handlingar, och tycker det är tragiskt att såväl civila på båda sidor som ryska och georgiska soldater skall behöva stupa eller skadas för att Rysslands ledning måste visa sina nypumpade militära muskler.

Mattias Lönnqvist sa...

Raspie: men oj vad förvånad jag blir att du tar till personangrepp när du får slut på argument. Eller inte.

Anonym sa...

Mattias jag är mycket ledsen men alla dina punkter är totalt felaktiga.

Orkar inte ens kommentera dem om jag ska vara ärligt, eftersom de innehåller så uppenbara fel, att det är nästan pinsamt at involvera sig i en sådan debatt.

I vilket fall som helt. Lycka till med relationen. ;-)

Mattias Lönnqvist sa...

Peter: slå upp valfritt uppslagsverk och läs på lite. Du kan till och med börja med Wikipedia även om det där är viktigt att komma ihåg att de inte har samma kvalitetsnivå som ett ordinärt uppslagsverk.

Du kan börja med att läsa in dig på Georgiens historia och därefter läsa in dig på andra världskriget.

Men, det är inte helt ovanligt för okunniga personer (som du) att bara hävda att den andra har fel utan att utveckla eller hänvisa.

Raspie sa...

Ska jag bli förvånad att du Mattias använder dig av lögner i dina s.k. argument vet jag inte. För att jag inte har sett dina tidigare inlägg, men den här kan bli början på ett mönster. Undrar om jag behöver bry mig om det ens? Mest troligt inte.

Mattias Lönnqvist sa...

Raspie: vad är det som skulle vara lögn menar du? Att du använder personpåhopp när du har slut på argument har du redan bevisat vid ett flertal tillfällen.

Anonym sa...

Mattias den som ska läsa det är faktisk du själv, borja med det. Du har vissat total okunskap i ämne med dina inlägg. .. Kanske vill du få lite uppmärksamhet.

Annars blir jag forvånnad att plotslig är alla i Sverige expert på historia. Undrar har du läst historia eller är du den typiska personer som gommer sig bakom datorn och forsoker framstå som kunning nr i verkligheten har du ingenting vetig att säga-?`??

Mattias Lönnqvist sa...

Peter: och du exemplifierar fortfarande inte. Ge mig ett exempel på någonting som jag har objektivt fel om så har vi ett underlag för en diskussion.

Just nu är din debattnivå dock på nivån "du har fel! dumma!"

För övrigt blir det lite pinsamt när någon som skriver anonymt under pseudonym anklagar mig (som skriver under mitt riktiga namn) för att "gömma sig"

Raspie sa...

Var ett tag sedan jag tittade in. Kände mig dock tvungen att dementera en del saker "Mattias" har skrivit här.

För övrigt blir det lite pinsamt när någon som skriver anonymt under pseudonym anklagar mig (som skriver under mitt riktiga namn) för att "gömma sig"

Undrar hur många Mattias finns det i Sverige. Lika många som Peter kanske?

1. Läs på den riktiga historien och inte Wikipedia som vilken regering som helst (amerikanska) kan ändra på så får du ta reda på att Sydossetien har aldrig tillhört Georgien.

2. Sydosseterna "flyttade" till det område som ockuperat av Georgien.

3. Det var det roligaste jag hört. Läs mer om det "Rosa Revolutionen" och kom tillbaka. Ett ord du kan slå upp är putch.

4. Det var näst roligaste jag har läst här. Innebär äkta demokrati att anfalla och mörda "sitt eget folk" sydossetien när de inte är överens med regeringen?

5. Äntligen använder du logiken, helt rätt!

6. Oj så slående att jämföra Ryssland med Tyskland. Glöm dock inte att självaste neutrala Sverige hjälpte till Tysken på traven. Ska vi fortsätta jämföra?

7. Undrar hur Europa skulle se ut om Ryssland hade inte besegrat Tyskland med kanonmat? Du och Fredrik skulle säkert trivas då.

*Amerikanska pengar och materiel.
Lätt för amerikaner att stå vid sidan om och skicka lite pengar (hur använder man pengar i ett krig utan alierade) och materiel som ändå inte kommer fram p.g.a tyska ubåtar.
* Västmakternas öppnande av en andra front i Europa och västmakternas vägran att sluta separatfred med Tyskland
Att du tror på det själv är väldigt förvånande. Andra front var öppnad helt och hållet p.g.a västvärldens rädsla att Ivan skulle ta över hela Tyskockuperade europa. I det skedet av kriget var "den andra fronten" ingen hjälp.

* Militära misstag av Hitlertyskland
Men består inte ett krig av misstag som utnytjas av segrare?

"För övrigt blev Napoleon besegrad av den ryska vintern och rysslands undermåliga infrastruktur"
Visste inte Napoleon att det är kallt i Ryssland på vinter och att det kanske finns folk som inte vill att han ska vara där? Eller vet inte du det?

Dina "kunskaper" är lika mcyket värda som den svenska neutraliteten. Något du kan läsa istället på är det svenska agerande under WWII. Vad gjorde Sverige då?

Mattias Lönnqvist sa...

Raspie: Det finns ett blogger-konto som svarar mot mitt namn, och som länkar till en blogg med mitt för- och efternamn, liksom vilken stad jag bor i. Mitt "nick" pekar alltså på en unik person, medan ditt och "peter den stores" nick är två anonyma nick.

Det är iofs inte oväntat att en diktaturkramare som du gömmer sig bakom anonymitet.

Dina "resonemang" kring WW2 visar dessutom på dina bristande kunskaper. Den som pekar ut ett land -- eller en anledning -- till slutresultatet har inte förstått hur komplex frågan är.

Det är lika fel att hävda att "Usa befriade oss" som att hävda att "Sovjet slog Tyskland". Det finns en uppsjö med faktorer som samspelar. Är du exempelvis bekant med hur nära det var att Sovjet gav upp?

I övrigt så matchar Georgiens historia i engelska Wikipedia ganska väl det som står i olika uppslagsverk.