2008/08/31

MÖRDADE JOURNALISTER - PUTINS SIGNUM ?


Så har det hänt igen... Ytterligare ett bevis på att den skönmålning av de demokratiska "framgångarna" i Ryssland inte är mer än just skönmålning. Nu är det en regimkritisk journalist vid namn Magomed Jevlojev som den ryska polisen lyckats skjuta ihjäl under oklara omständigheter.

Den mest kända avlivade ryska journalisten är väl så här långt Anna Politkovskaja. Denna uppriktiga och raka kvinna mötte döden i sin trappuppgång samma kväll som Vladimir Putin firade sin 54-årsdag i Kreml. Kan mordet ha varit en present till denna man vars arbete Politkovskaja granskade med synnerligen kritiska ögon?

Själv har jag läst "Putins Ryssland" och "Tjetjenien - Sanningen om kriget", båda synnerligen läsvärda. Får man likt undertecknad dåliga vibbar av att Ryssland i praktiken styrs av en enväldig f.d KGB-agent så blir man icke på något sätt lugnare av att läsa dessa böcker. Dessutom har lyckades Politkovskaja få ner ytterligare ett alster med namnet "Rysk Dagbok" innan den ännu okända banemannen ändade hennes liv. Detta blir en av de kommande böckerna som skall läsas nu i ljuset av en totalt avklädd Putin.

Att mörda eller stimulera dräpandet av misshagliga journalister är ett typiskt tecken på en totalitär diktatur utan någon som helst respekt för det fria ordet. I Tyskland under slutet av 30-talet fälldes journalister med en avvikande åsikt från naziregimen i nästan samma takt som kommunister och andra "fiender till staten". Under Putins tid som president har fler än 20 regimkritiska journalister mött liemannen genom våld, och under synnerligen oklara omständigheter. Detta har skett medan vår försvarsberedning fram till för några veckor sedan ansåg att Ryssland var på rätt väg... Själv tycker jag det var ett tydligt tecken om Putins och Rysslands vägval redan då, och nu borde ingen längre kunna blunda för vad som händer i öster.

Wikipedia har en hel del intressant i detta ämne här och här...

1 kommentar:

Wiseman sa...

Jag vet inte om du har läst den ryska versionen om vad som hände. Annars hittar du den här: http://en.rian.ru/russia/20080831/116421990.html

Under färden med polisbil brann en av polisernas vapen av och Yevloyev träffades i tinningen.

Tala om höjden av otur och sammanträffande! För övrigt är Magomed den ryska skrivningen av Mohammed om jag inte minns fel.