2008/08/08

TÄNK ER OM DET VORE SÅ HÄR...?


Tänk om det fanns två små enklaver i den södra delen av den Ryska federationen som befolkades av både georgier och ryssar, fast med de ditflyttade georgierna i majoritet. I samband med att Sovjetimperiet föll samman som ett korthus så bröt sig dessa två områden ut ur Ryssland och utropade sin självständighet. Det enda landet som överhuvudtaget bemödade sig om att erkänna dessa två utbrytarstater var Georgien...

Skulle då Moder Ryssland acceptera dessa enklaver inom sitt territorium? Skulle man acceptera att Georgien baserade stridsflyg och trupp på mark som i själva verket tillhör Ryssland? Skulle man tycka att det var tillfredsställande ifall dessa "stater" besköt ryska posteringar?

Svaret vet vi alla... Det finns ingen chans i världen att Ryssland med firma Putin och Medvedev vid rodret skulle låta detta ske. Sanningen är den att man skulle raderat ut dessa "stater" illa kvickt och tvångsförflyttat de människor som hade georgiskt ursprung till sitt "hemland".

Det Georgien gör nu är att svara på provokationer från utbrytarna, som mer än gärna ser att Ryssland involveras tyngre i deras säkerhetssystem. Allt detta medan Georgien försöker säkra territorium som de facto och obestridligt faktiskt är en del av republiken Georgien.

Det finns många paralleler att nämna i närtid: Hur Ryssland hanterat sin egen utbrytarstat Tjetjenien kan man inte sluta upp att tjata om. Serberna försökte sig på att skapa en egen "stat" i Knin, Kroatien. Här lyckades kroaterna efter en framgångsrik offensiv se till att den serbiska nationalismens tentakler klipptes av och Kroatiens erkända gränser fastställdes.

Det intressanta här är att se hur Ryssland anser sig ha rätt att ge sig på ett grannland bara för att skydda de ryssar som bor där, och som uppenbarligen underminerar det land de råkar bo i. Det började i Georgien, frågan nu är vad det slutar...? Alla länder med en rysk minoritetsgrupp med fanatiskt nationella grupperingar borde börja oroa sig.

Allt detta medan vi i Sverige har den eviga freden som den enda tänkbara utvecklingen när vi reducerar vårt försvar till hemvärn och ett fåtal bataljoner. Tur att Calle Bildt förstår varthän detta barkar. Må han väcka de andra dagdrömmarna...

8 kommentarer:

Bleveland sa...

Putin utnyttjar ryska minoritetsgrupper i samtliga före detta sovjetstater för egen vinning.
Vi ska komma ihåg att dessa av Putin så älskade "ryssar" inte får återvända till Ryssland även om de så ville. De får helt enkelt inte pass då de en gång avstod från det under tiden det var möjligt kort efter Sovjetunionens fall. Vi har sett det i Estland (Narvaregionen och kravallerna i Tallinn föra året), men även i Lettland och i mindre utsträckning Litauen hetsar Putin & Co sina älskade "landsmän". Trakasserier hör till dagordningen såsom grundlösa och milslånga köar vid den ryska gränsen, men även ständiga dock falska anklagelser mot de baltiska länderna. Putin hävdar än idag att Lettland gör anspråk på Abrene, en region som en gång tillhörde Lettland men som under sovjettiden kom att tillhöra sovjetrepubliken Rysland. Putin "bevisar" ofta Lettlands ryskfientliga inställning genom att hävda att Lettland planerar att återta kontrollen över Abrene trots att Lettland sedan några år officiellt har släppt alla krav på området.

Summa summarum så bryr sig Putin inte ett enda skit om etniska ryssar i Georgien. Problemet heter som vanligt Olja och i mindre utsträckning kontroll över Svarta Havet. Att amerikanerna har samma intresse gör saken ju inte direkt bättre.

Än en gång är risken stor att Georgien kommer att totalförstöras. Denna gång kan det vara förgott.

Unknown sa...

Du visar prov på bristande historiekunskap när du säger:
"Tänk om det fanns två små enklaver i den södra delen av den Ryska federationen som befolkades av både georgier och ryssar, fast med de ditflyttade georgierna i majoritet."

Fakta är att en absolute majoritet av befolkningen i Sydossetien tillhör befolkningsgruppen ossetier (ca 85% faktiskt) vilka har varit bosatta i den här regionen sedan medeltiden (och före det fast under annan benämning). Fakta är att denna befolkningsgrupp delades mellan Nord- och Sydossetien när Sovietimperiet föll och deras krigföring är ett led i att förena befolkningsgruppen. I och med detta så har de varit pragmatiska nog att insee att de har större changs att förena sig med den Ryska sidan än att den Ryska enklaven förenar sig med enklaven i Georgien. Så var det med det. Läs på innan du påstår saker på felaktig grund. Sedan håller jag med i grundantagandet i din ställning att den ryska invasionen är "mindre önskvärd".

Per Hagwall sa...

Kan tilläggas att Ryssland har en ganska raffinerad taktik. Först erbjuder man alla sydossetier rysk pension mot att de går med på att bli ryska medborgare, sedan flyttar man in ryska soldater för att skydda dessa "ryska" medborgare...

Magnus Hammar Borsch sa...

Det är ruskigt likt nazisternas agearande gentemot dåvarande tjeckoslovakien inom ramen för att skydda sudettyskarna, som det hette.

Bleveland sa...

Ja, du Micke. Du har helt rätt i saken. Gränserna har dock varit fastlagda och internationellt erkända sedan Sovjetunionens fall. Erkända inte minst av Ryssland. Att Georgien försvarar sina (inre) gränser ser jag inget fel i, men att Ryssland "försvarar" någre tiotusentals inköpta medborgare genom att bomba sönder hela Georgien har jag svårt för. Vi ska ha klart för oss att det rör sig (endast) om närmare 60000 ossetier, alltså en liten minoritet bland 5 miljoner Georgier, som till större delar numera är ryska medborgare (men som alltså inte får bosätta sig i den ryska federationen eftersom de inte får inresehandlingar). De har lockats med pengar av staten Ryssland och är nu alltså Putins gisslan. Att försvara dessa "ryssar" är ett uppenbart svepskäl för att återta kontrollen över olje- och gastransportledningarna som råkar löpa genom Georgien. Allt för att inte Amerikanerna, som inte är ett dugg bättre, ska få det.
Till saken hör också att Ryssland i flera år har trakasserat Georgier som bor i Ryssland. Många har helt enkelt kastats ut ur landet, trots att de inte på något sätt har varit en part i konflikten (efter att ha bott i Ryssland hela livet). Det är enligt lag förbjudet att koppla upp telefonsamtal mellan Ryssland och Georgien. Telefonledningarna har ryssarna kapat sedan länge, men även om man skulle koppla upp ett samtal via internet så betraktas det som ett lagbrott.
Sedan kan jag tycka att Saakasjvili kunde valt en annan väg, men med Ossetierna har det varit så att man har gett dem ett finger och de har tagit båda händerna.

Anders sa...

Nog är det så,Micke, att befolkningen i sydossetien inte är georgier. I konsekvens med vad du säger skulle väl Danmark kunna gå in i Slesvig-Holstein, Tyskland i södra Jylland och Sverige i valda delar av Finland och Estland. Nu skulle svenska krigskrafter inte ha en chans mot Estland än mindre mot finska stridskrafter. Skönt är väl det. Låt Sverige bli det fredsvacum i nordeuropa och glömma Napoleons ord; ett land har alltid en armé, sin egen eller något annat lands.

Tokmoderaten sa...

Mitt i prick Anders!

Unknown sa...

Tja, Anders, tror att du föränklar världsbilden något för mycket. Som du nog antagligen känner till så hade Ryssland en betydande andel soldater i Sydossetien redan före deras invation. Vad som triggade deras aktion var att deras styrkor (som de hävdar var där som Peace Keepers) blev attakerade genom Georgiska flyganfall. Om ni tror att någon annan stat med ambitioner utanför sina egna gränser skulle låta någonting sådant gå ostraffat så är ni lite väl naiva. Georgierna spelade Ryssarna rakt i händerna genom att ge dem en klar anledning. Om ni ser på US klena respons så förstår ni hur tacksamma Ryssarna kan vara för deras dummheter. Men, som fd analytiker vid den Amerikanska Ambassaden i Sthlm så kan jag förstå er ambivalens till den Svenska försvarsförmågan men det är ingen ursäkt för att inte se på den här konflikten med värdeneutrala ögon. Förövrigt så glömmer ni bort att US har över 800 egna trupper i Georgien samt förser dem med resurser och intelligens rapporter vilket gör det helt osannorlikt att Ryssland går in i Georgiskt territorium (och med detta menar jag områden som de de facto har haft kontroll över sedan sin självständighet - Sydossetien har de aldrig haft territoriel kontroll över).